Sutter: Poola elektrisüsteemi operaator ei pea lubadusi (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil HANDO SUTTER.
Pildil HANDO SUTTER. Foto: JAANUS LENSMENT/PM/SCANPIX BALTICS

Eesti Energia juhi Hando Sutteri sõnul rikub Poola elektrisüsteemi haldur oma varasemaid lubadusi, sulgedes öösiti Leedu ja Poola vahelise 500-megavatise võimsusega ülekandeliini Litpol, mis omakorda mõjutab energiahindu Baltikumis.

"Olukord on problemaatiline, kuna Poola elektrisüsteemi operaator ei järgi enda varasemalt väljaöeldud seisukohti ning nende tegevus pole kooskõlas varasemalt ametlikes kanalites avaldatud infoga. Et olukorras selgust saada, esitasime päringu Poola ja Leedu regulaatoritele. Ootame praegu päringule vastust ning edasised sammud otsustame pärast vastuse saamist," ütles Sutter BNS-ile.

Leedu-Poola ja Leedu-Rootsi kaablite käikuminekust saati on Läänemere piirkonna energiaturud omavahel paremini ühendatud kui kunagi varem, märkis Sutter. "Kui võtame arvesse ümberringi asuvate energiaturgude ülekandevõimsusi ja tehingute mahtusid, siis on Eesti suuremate hinnapiirkondade vahel pigem ristumiskohaks. Viimase valguses on muutunud hindade prognoosimine ja tootmise planeerimine varasemast märksa keerukamaks ning täpsuse säilitamiseks on konkreetse ja läbipaistvust saavutada aitava regulatsiooni järgimine turuosaliste poolt äärmiselt vajalik."

"Poola-Leedu piiril ei ole seda kahjuks olnud. 2014. aasta 10. detsembril selgitas Poola süsteemioperaator meediale, et teatud perioodil rakendatakse Lit-Pol ühendusele mõningaid piiranguid, kuid piiranguid ei olnud eeldatavalt plaanis rakendada elektri ekspordile Leedust Poola. Sama informatsioon avaldati elektriturule Poola süsteemioperaatori poolt 2015. aasta lõpus," lisas Sutter.

Reaalsus on olnud siiski Sutteri sõnul olnud teistsugune. "Poola süsteemioperaator piirab öötundidel süstemaatiliselt ülekandevõimsusi Leedust Poola 0 megavatini, selle kohta mingit selgitust avaldamata. See omakorda mõjutab oluliselt elektrihindu Baltikumi hinnapiirkondades, mis on teiste Läänemere turgudega võrreldes väikesed ja seetõttu sellistele piirangutele väga tundlikud."

"Praegusel hetkel jätkame olukorra jälgimist ning ootame enda poolt Poola ja Leedu regulaatoritele saadetud päringule vastust. Eesti Energia hinnangul on Euroopa Liidu ülekandevõimsuste jaotamise regulatsioonide täielik rakendamine piiriüleses energiakaubanduses äärmiselt vajalik saavutamaks ühtse energiaturu eesmärk," ütles Sutter.

Leedu ja Poola energiaturu järelvalveamet uurivad, kas Poola elektrivõrguoperaator PSE rikub Euroopa Liidu reegleid ja piirab elektri importi Leedust. Leedu energiahinna kontrollkomisjoni liige Darius Bieksta ütles, et komisjon uurib, kas LitPol Linkis on tehtud elektri liikumisele mingeid piiranguid, kuid seni on veel liiga vähe infot, et selle kohta midagi öelda.

"Riikidevaheliste ülekandevõimsusi arvutavad vastavate riikide süsteemihaldurid, kes hindavad ja kannavad vastutust varustuskindluse eest. Ülekandevõimsuse määramisel võetakse arvesse kahest osapoolest konservatiivsem hinnang ülekandevõimsusele," ütles Eesti süsteemihaldur Elering kommunikatsioonijuht Ain Köster BNS-ile.

"Kui mõni turuosaline on tõstatanud küsimuse süsteemihaldurite otsuste õigsusest, siis tuleb olukorda uurida. Üldine eesmärk Euroopa ühisel elektriturul on tagada piisavad ülekandevõimsused, et elekter saaks riikide ja hinnapiirkondade vahel vabalt liikuda. Kõiki turuosalisi tuleb avatud turul kohelda võrdselt," lisas ta

Uurimise algatas Eesti Energia aprillis, kui firma küsis, kas piirangud on kooskõlas Euroopa Liidu reeglitega.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles