Starman asub kodudesse viima hüperkiiret internetti (2)

Aivar Pau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Starman Grupi juhatuse esimees Aivo Adamson
Starman Grupi juhatuse esimees Aivo Adamson Foto: Andres Raudjalg

Telekommunikatsiooniettevõte Starman asub veel sel aastal lõppkasutajate ühendusi välja vahetama ning võtab koostöös Nokiaga kasutusele koguni 10Gbps kiirust võimaldava võrgulahenduse ehk nn 10G EPON fiiberoptilise võrgu.

Starman Grupi juhatuse esimehe Aivo Adamsoni sõnul on uusima tehnoloogia kasutusiga vähemalt 40 aastat ja selle igapäevased käitluskulud kordades väiksemad kui praeguse võrgu. Nii pikk kasutusiga loob omakorda eelduse selleks, et Starman võib asuda teoreetiliselt pakkuma kaablipõhiseid internetiteenuseid ka väljaspool linnasid.

Pool sajandit on seejuures tõesti miinimum. Teadaolevalt pakutakse Tallinna vanalinnas hetkel näiteks isegi 30 Mbps internetikiiruseid esimese Eesti vabariigi aegsete vaskkaablite teel. «Ei idane ega mädane ka see valguskaabel,» lisas Starmani tehnoloogiadirektor Jaanus Erlemann.

Tema sõnul on viimastel aastatel internetitarbimine kasvanud kordades – seda veab tehnoloogia areng ning vajadus kasutada kodudes korraga mitut erinevat internetiühendusega seadet. «Kasvab ka asjade interneti levik. Internet kolib ka kodutehnikasse, mitte pelgalt nutiseadmetesse. Interneti tarbimismahtude kasvu teenindamiseks valisime kuni 10Gbps kiirust võimaldava 10G EPON tehnoloogia,» ütles Erlemann.

Põhiliseks internetimahu võtjaks kodukliendi puhul on Erlemanni sõnul aga kahtlematult televisiooniteenus, täpsemalt kõikvõimaik saadete ja filmide järelvaatamine. «Lisaks on see maht ka hüppeliselt kasvamas. Me ei ole Eestis lahti saanud veel SD-kvaliteedist, järgmine samm on HD, edasi 4K. Jaapanis lubatakse juba praegu paigaldada vaid 8K-kvaliteeti võimaldavat võrku,» sõnas Erlemann.

Aivo Adamsoni sõnul asutakse uut tehnoloogiat ja kaableid paigaldama tõenäoliselt juba sel sügisel. Suvekuudel tehakse uue tehnoloogia labori- ja kliendikatsetused ning lõplik otsus tehnoloogia kasutuselevõtu osas tehakse aasta lõpus.

Starmanil on Eestis hetkel ligi 130 000 kaabliklienti, lähema viie aastajooksul loodetakse uusim ja kiireim ühendus viia vähremalt 50 000 kliendini.

Starmani pakutava interneti praegused maksimumkiirused on 500 Mbps alla- ja 50 Mbps üleslaadimisel. Uus tehnoloogia võimaldab pakkuda sünkroonis kiirust maksimaalselt 10 Gbps, kuna seda jagatakse tõenäoliselt mitmete majapidamiste vahel, siis reaalselt 1-4 Gbps.

Nokia rolliks uuendustöödel on pakkuda kesk- ja kliendiseadmeid ning tehnoloogilist kompetentsi uue võrgu arendamisel.

Nokia Fixed Networks äriüksuse juht Federico Guillēn märkis, et telekommunikatsiooniettevõtted jälgivad kõikjal maailmas oma äritegevust planeerides kiireid muutuseid tarbijakäitumises ja kasutajakogemuse tagasisidet ning tänane trend näitab selgelt andmesidemahtude märgatavat kasvu.

«Nokia uue põlvkonna fiiberoptilised lahendused on suunatud andmesidekiiruse viimisele uuele tasemele, mis omakorda võimaldab telekomioperaatoril arendada täiesti uut kvaliteeti pakkuvaid teenuseid,» lisas Guillēn.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles