Swedbank: Kiire tööjõukulude kasv pidurdas ettevõtteid

Birgit Podelsky
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Swedbanki peaökonomisti Tõnu Mertsina sõnul ettevõtetesektori tulud kasvasid küll 2%, kuid ligi 7-protsendiline tööjõukulude kasv pidurdas kogukulude kohandumist madalama käibekasvuga ning viis selle sektori kasumi tugevasse langusesse. 

Ettevõtete tööjõukulude kasv on juba ligikaudu 3 aastat ületanud müügitulu kasvu ning tööjõukulude osakaal müügitulus on tõusnud viimase 7 aasta kõrgeimale tasemele. Kuna samal ajal ettevõtete tootlikkus langes, siis nõrgenes ka ettevõtete hinnapõhine konkurentsivõime välismaailma suhtes, tõdes Mertsina panga kommentaari vahendusel. 

Ettevõtete käibes on investeeringute osakaal pidevalt langenud vähemalt viimase 15 aasta jooksul ning selle aasta esimeses kvartalis vähenesid need 5%. Kõige enam vähenesid investeeringud ehitistesse Mertsina sõnul. 

Ettevõtete laenamisaktiivsus on küll paranenud, kuid esialgsetel andmetel läks see peamiselt kaubandus-, büroo-, tootmispindade ja kommertskinnisvara finantseerimiseks ehk mahtudesse, vähem aga masinatesse ja seadmetesse.

«Arvestades seda, et elanike tarbimise kasv võib keskpikas vaates mõnevõrra aeglustuda, välisnõudlus peaks küll paranema, kuid jääb veel lähiajal nõrgemaks kui aastaid tagasi ning tööjõukulud suurenevad, oleks mõistlik investeerida rohkem tootlikkust suurendavatesse varadesse, » tõdes ökonomist. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles