LHV: ettevõtete kasumi järsk langus oli ootuspärane (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heido Vitsur.
Heido Vitsur. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

LHV ökonomistri Heido Vitsuri hinnangul oli ettevõtete esimese kvartali 12-protsendiline kasumilangus ootuspärane ning selle taga olid rasked tingimused tööjõu-, kaupade ning teenuste turul ning firmade soovimatus tootlikkust tõsta.

«Ettevõtete kasumi vähenemine ja selle põhjused ei olnud seekord vist kellelegi ootamatud ja seda olid enamalt jaolt kõik juba mõnda aega ette ennustanud,» ütles Vitsur BNS-ile.

«Juba ainuüksi töötleva tööstuse töötasude kiire kasv esimeses kvartalis praeguste hinnatasemete ja müügimahtude juures selgitab ülekaalukalt suurt osa ettevõtlussektori kasumi vähenemises,» lisas ta ja märkis, et kuna olukord oli võrreldes töötleva tööstusega analoogiline või isegi halvem enamikes majandussektorites peale kaubanduse, siis paremat tulemust ei olnud kuidagi võimalik loota.

Vastuseks küsimusele, kas oma osa langevates kasumites võib olla ka nii-öelda küpsete ettevõtete soovis maksta enam ja regulaarsemalt dividende, ütles Vitsur, et peab seda ebatõenäoliseks. «Kasumi vähenemise põhjuseid tuleb minu arust otsida ikka rasketest tingimustest tööjõu-, kaupade ning teenuste müügiturult ja ettevõtete suutmatusest oma tootlikkust sealt tuleneva survega samaväärselt suurendada,» rääkis ökonomist.

Ettevõtlussektori kogukasum oli 2016. aasta esimeses kvartalis 521 miljonit eurot, mis oli 12 protsenti väiksem kui aasta varem samal ajal.

Võrreldes 2015. aasta esimese kvartaliga vähenes kogukasum enamikul tegevusaladel. Suurima panuse sektori kogukasumisse andsid info- ja sideettevõtted. Ettevõtlussektori kasumi kasvu pidurdasid enim töötleva tööstuse ning veonduse ja laonduse ettevõtted, teatas statistikaamet.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles