Veini ja toidu sobivus on omaette teadus, mille põhitõdede kirjeldamine väärib pikki lehekülgi. Kui õigesti valitud vein tagab suurepärased ja unustamatud maitseelamused, siis vale valik võib pikaks ajaks meelde jääda ja mitte positiivses mõttes.
Spikker: milline vein toidu juurde sobib? (1)
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seepärast soovitab joogiekspert Ülle Valdre Lääne Elus käepärast spikrit, milliseid veine konkreetse toidu juurde valida.
- Austrid: Chablis, Muscadet, šampanja
- Bruschetta: Chianti, Valpolicella, kuiv roosa vahuvein
- Caesari salat: Chablis või muu Vana Maailma ilma tammelaagerduseta Chardonnay, Gavi, Provence rose
- Hamburger: Zinfandel (Primitivo), Merlot
- Hiina toit: valged Alsace’i veinid, Riesling Kabinett, Gewürztraminer
- Kala (valge, aurutatud): kuiv Riesling, Muscadet, Pinot Blanc, Vermentino, Grpner Vetliner
- Kalkun: Pinot Noir, Garnacha (Grenache), Zinfadel, Chianti, punane Rioja, tammine Chardonnay
- Kana (küpsetatud): valge Côtes du Rhône, Viognier, tammine Chardonnay, kuiv roseevein
- Krevetid (keedetud): Muscadet, Picpoul de Pinet, Pinot Grigio, Vinho Verde, Grüner Vetliner
Täispika nimekirja pea 40-st soovitusest leiab Lääne Elust.