Läti keskpanga juht: eelarvet tuleb laenuandjate soovi järgi parandada

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti keskpanga president Ilmars Rimševics.
Läti keskpanga president Ilmars Rimševics. Foto: SCANPIX

Läti peab välismaiste laenuandjatega kokkuleppele jõudma ning tänavust eelarvet 50 miljoni lati võrra kärpima, muidu võib olukord oluliselt halveneda, lausus Läti keskpanga president Ilmars Rimševics.

Kui laenuandjatega kokkuleppele ei jõuta, tähendab see, et riigil ei õnnestu saada kõrgemat krediidireitingut ning lõppkokkuvõttes tuleks nii laenuraha eest nii riigis endas kui välisturgudel maksta rohkem, vahendas Läti majanduslehe Dienas Bizness venekeelne võrguväljaanne Rimševicsi sõnu.

«Madalam reiting ei ole mitte abstraktne suurus, vaid konkreetne rahaliselt mõõdetav väärtus, kui palju seniste laenude refinantseerimine Läti jaoks kallimaks kujuneb,» selgitas keskpanga president ning kutsus kõiki valitsuse ja liikmeid ja poliitikuid üles laenuandjatega kokkuleppele jõudmisele.

Mullu 20.detsembril võttis Läti parlament vastu selle aasta eelarve, milles eelarvepuudujääki oli parandatud 290,7 miljoni lati võrra. Rahvusvaheliste laenuandjate hinnangul oli seda aga vähe ning Läti peaks eelarvetasakaalu parandama veel 50 miljoni lati võrra. Laenuandjad ei ole rahul valitsuse otsusega mitte suurendada II pensionisamba sissemakseid ning tõsta miinimumpalka.

Läti peaminister Valdis Dombrovskis on varem lubanud, et tänavuse eelarve täiendavad konsolideerimise sammud saavad selgeks jaanuari lõpuks-veebruari alguseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles