Telia: kõnehinnad lähevad nulli, mobiilinumbrid kaovad (6)

Aivar Pau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Holger Haljand
Holger Haljand Foto: Youtube

Inimeste- ja äridevaheline suhtlus läheb üha enam internetti ja seega kaovad tulevikus mobiilside minuti- ja mahuhinnad, ennustab Telia Eesti uute äride juht Holger Haljand.

«Kuna kogu telekomi ühenduste äri liigub internetipõhiseks ning mahud ja kiirused kasvavad mitu korda, siis tulevikus tõenäoliselt kaob minuti-, mahu- või kiirusepõhine ühenduste hinnastus. Telekomi teenuseid tarbitakse kas seadmest või sisust lähtudes ja makstakse selle eest, mis tegelikku väärtust kasutajale loob,» ütles Holger Haljand Postimehele.

«Klient ei taha ju tegelikult ühendust tarbida, vaid ikka mingit sisu või teenust,» sõnas Haljand

Mis puutub uutes oludes vajadusse mobiilinumbrite järele, siis suure tõenäosusega lähiaastatel telefoninumbrid veel Haljandi hinnangul ei kao, aga pikemas perspektiivis küll.

«Kasvav kasutus on kas sotsmeediaprofiilid, alias'ed või muud kasutajate poolt omaks võetud ja isikuid paremini iseloomustavad tunnused üksteisega suhtlemiseks,» arvas ta.

Telia esindaja hinnangud ei lasu seejuures sugugi tühjal pinnal - näiteks maailma suurima inimesi ühendava võrgustiku Facebooki sõnumivahetusprogramm Messenger on osutunud sedavõrd kasutatavaks ja võimalusterohkeks, et tekitas ambitsiooni kaotada vajadus aastakümneid inimeste ühendusse astumisel abiks olnud telefoninumbrite järele juba sel aastal.

«Paljud meist saavad juba praegu teha oma telefonidega palju enamat  - lihtsalt telefonikõnede ja ainult teksti sisaldavate sõnumite saatmise asemel on meil nüüd taskus arvutid. Koos nuppudega telefonidega on kadumas ka vanad suhtlemisviisid,» kirjutas aasta algul Facebooki ajaveebis ettevõtte asepresident David Marcus. 

Marcuse sõnul saab Messengeriga tekstisõnumite vahetamise kõrval teha tohutult palju enamat - saata kleebiseid, fotosid, videoid, heliklippe, GIFe, teavet oma asukoha kohta ning viimase uuendusena ka raha üle kanda.

«Te saate teha ka video- ja häälkõnesid omamata seejuures mingit vajadust kellegi telefoninumbri teadmise järele. Teil ei pea Messengeri kasutamiseks olema enam ka Facebooki konto ning tegemist on tõeliselt platvormideülese teenusega, kus saate suhtlust jätkata nii arvutite, tahvlite kui telefonidega,» kirjutas David Marcus.

Ettevõttel on oma sõnumivahetusprogrammi võimaluste laiendamisel tõsiselt suured plaanid. Eelkõige liiguvad sel aastal mõtted kõikvõimalike e-äridega sidumise suunal – et saaks võimalikuks näiteks sellised teenused nagu lennupiletite ostmine või e-poodlemine Messengerist lahkumata.

Lisaks tahab Facebook luuga Messengeri grupivestluse pidamise võimaluse – praegu saavad omavahel rääkida üheaegselt vaid kaks inimest.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles