Mida toob Brexit kaasa Stiltoni hallitusjuustule ja Kenti ale´ile?

PM Majandus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stiltoni juustu imiteeriv kübar Royal Ascot Show moeüritusel.
Stiltoni juustu imiteeriv kübar Royal Ascot Show moeüritusel. Foto: SCANPIX

Kohalikud toidutootjad murravad pead selle üle, mis saab nende kaubamärkide kaitsest juhul, kui Suurbritannia otsustab Euroopa Liidust lahku lüüa, kirjutab Bloomberg.

Kujuta endale ette, et oled tüüpilises Inglismaa maakohas ja mängid kriketit.

Mängutempo on üsna aeglane, mistõttu avaneb sul suurepärane võimalus maha istuda ja üks väike piknik maha pidada. Näiteks võid sa korvist välja võtta Melton Mowbray sealihapiruka ning hammustada läbi krõbeda kooriku ja tarretisekihi, enne kui jõuad lihatäidiseni. Kõrvale saab rüübata tülikate mullideta Kenti ale´i, mis maitseb kõige paremini toatemperatuuril. Eine lõpetamiseks sobib hästi üks lõiguke Stiltoni sinihallitusjuustu.

Kõiki neid kolme nimetust kaitsevad praegu imiteerimise eest Euroopa Liidu ranged regionaalsete ja traditsiooniliste toitude regulatsioonid. Briti toitudest on nimekirjas ka näiteks Korni pagaritooted, Whitstable´i austrid, Šoti veiseliha, Jersey kuninglikud kartulid ja Anglesey meresool.

Mis aga saab siis, kui britid otsustavad referendumil, et soovivad Euroopa Liidust lahkuda?

Ilmselt ei juhtu suurt midagi. Nimelt ei piirdu Euroopa Liidu kaitse ainult selle liikmesriikidega, mis tähendab, et Briti tootjad peaks olema ka edapidi välismaiste kopeerijate eest kaitstud samavääriliselt näiteks Prantsuse šampanjaga.

Toidutootjad muretsevad sellegipoolest.

«Euroopa Liit on Briti toidupärandi kaitseks palju ära teinud,» rääkis Bloombergile Robin Skailes, kelle pere valmistab Nottinghamis Stiltoni juustu. «Siin riigis toodetakse suurepärast toitu ning me tahame seda traditsiooni alles hoida ka järgmise põlvkonna jaoks.»

Stiltoni hallitusjuust on Euroopa päritolupõhise kaitse all olnud alates 1996. aastast. See tähendab, et õiget stiltonit tohib valmistada ainult Nottinghamshire´i, Leicestershire´i ja Cambridgeshire´i maakondades ning järgida tuleb traditsioonilisi retsepte.

Suurbritannia kaguosas Whitstable´is austreid ja vähke püüdev Andy Riches aga ei ole kindel, et Euroopa Liit on kalameeste suurim sõber, olgugi, et Whitstable´i austrid on selle õigusliku kaitse all.

«Euroopa Liit on kalatööstusele, eriti väikelaevade omanikele oma kvootidega palju kahju teinud,» ütles ta. «Ma olen 40 aastat kala püüdnud ja ma pole kunagi olnud Euroopa Liidu fänn.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles