Kodumaja majandustulemused olid seatud eesmärgist väiksemad

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil Kodumaja AS juhatuse esimees Lembit Lump.
Pildil Kodumaja AS juhatuse esimees Lembit Lump. Foto: Margus Ansu

Elamute tootmise ja ehitamisega tegeleva valdusettevõtte Kodumaja AS-i käive kasvas möödunud aastal üle 7 protsendi 56,4 miljoni euroni, kuid jäi siiski väiksemaks, kui ettevõtte eesmärgiks seadis.

Kodumaja kontserni konsolideeritud kasum langes mullu 33 protsenti 5,5 miljonile eurole, selgub ettevõtte majandusaasta aruandest. Kodumaja juhtkonna sõnul jäid eesmärgid realiseerimata, kuna Euroopas mitmed arengud, mis tekitasid Kodumaja klientides ebakindlust, pidurdasid ehitusaktiivsust ja seega mõjusid negatiivselt müügihindade konkurentsivõimele ja marginaalidele.

Siiski märgid firma juhatus, et arvestades turgudel valitsevat olukorda ning majandustulemusi mõjutanud olulisi sündmusi ja arenguid, hindab Kodumaja möödunud aastat õnnestunuks, kuna üldine areng on toimunud vastavalt aktsionäridega kooskõlastatud visioonile.

Möödunud aastal oli ettevõtte jaoks kõige olulisem turg taaskord Norra, kuhu müüdi 90,1 protsenti toodangust. Ettevõtet mõjutas seega negatiivselt Norra krooni jätkuv nõrgenemine euro suhtes. Lisaks märgib juhatus, et Norra kohalikud ehitusettevõtjad on langetanud oma müügihindasid ja marginaalide ootusi ning hakanud tegema arendajatele soodsamaid pakkumisi, mis on omakorda teravdanud konkurentsi Norra turul.

Seevastu suutis ettevõte suurendada Rootsi suunalist eksporti üle viie korra, kuid kuna Kodumaja ettevõtted on Rootsi turul seni veel suhteliselt tundmatud, on ette sunnitud «võitma» tellimusi suhteliselt madalamate müügihindade ja marginaalidega.

Kodumaja juhatus toob välja, et üldiselt on Rootsi turu suunal arengud olnud jätkuvalt positiivsed ja paljulubavad. «Ehitusaktiivsus on Rootsis hetkel kõrge, ehitusvõimsuste defitsiit arvestatav ning kinnisvara hinnad märkimisväärses kasvutrendis, mistõttu julgeme prognoosida eelseisvateks aastateks Rootsi turu osakaalu järk-järgulist kasvu Kodumaja ettevõtete müügitulus,» kirjutas juhatus.

Lisaks märkis juhatus, et Kodumaja on defineerinud olulise tulevikuprioriteedina pühendumise põhjalikumalt hooldust vajavate vanurite eluruumidega seonduvale tootearendusele ja ehitamisele. «See on Euroopas selgelt eristuv, erakordselt suure potentsiaaliga ja kasvav turg,» lisas juhatus.

Ettevõtte töötajate arv kasvas mullu 12 protsenti 522 inimeseni, kelle palgakulu moodustas kokku 9,7 miljonit eurot. Kodumaja kontsern kuulub OÜ-le Bonaares, mille omanikud on Evelin Sui, Hetti Lump ja Lembit Lump.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles