Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
/nginx/o/2016/06/01/5458935t1h7a99.jpg)
Toidumürgitus tekib mürgise toidu söömise tagajärjel. Kuigi esineb ka loodusliku mürgitust, on kõige suuremaks ohuallikaks siiski saastunud toit. Seda saab aga vältida järgides lihtsaid nõuandeid.
- Kõige parem viis haigestumise vältimiseks on pesta pidevalt oma käsi ja köögi tööpindasid, kirjutas CNN.
- Linnuliha peab küpsetama hoolikalt, sest muidu võib selles hakata levima toidumürgitust põhjustav kampülobakter.
- Hakklihas levivad bakterid suurema tõenäosusega kui tervetes lihatükkides, sest liha purustades satuvad kokku nii puhtad kui ka «mustad» tükid.
- Valmistoitu ei tohiks jätta aga liiga lauaks lauale, sest haiguse levitajatele on toatemperatuur paljunemiseks soodne. Parim temperatuur bakterite paljunemiseks jääb 4 - 60 kraadi vahele.
- Liiga kuuma temperatuuri käes või leegis küpsetatud liha võib jätta küll valmis mulje, kuid tuleb kontrollida, et toit oleks läbi küpsenud ka seest poolt.
- Põhjalikult läbi tuleb kuumutada ka riis, sest riisipõldudelt on leidud hulganisti batsille, mis ilma kuumtöötlemata tekitaksid inimese organismile kahju.
- Liha pole aga ainuke toidumürgituste põhjustaja, ka köögiviljad, puuviljad ja pähklid võivad kanda endas haigustekitajaid.
- Toortoitu lõigates tuleks enne serveerimist seda veelkord pesta, sest muidu jäävad lõigates koorelt sisemusse liikunud pisikud söödavale osale alles.