Päevatoimetaja:
Aimur-Jaan Keskel

Kuidas vältida toidumürgitust?

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Foto: Panther Media

Toidumürgitus tekib mürgise toidu söömise tagajärjel. Kuigi esineb ka loodusliku mürgitust, on kõige suuremaks ohuallikaks siiski saastunud toit. Seda saab aga vältida järgides lihtsaid nõuandeid.

  • Kõige parem viis haigestumise vältimiseks on pesta pidevalt oma käsi ja köögi tööpindasid, kirjutas CNN.
  • Linnuliha peab küpsetama hoolikalt, sest muidu võib selles hakata levima toidumürgitust põhjustav kampülobakter.
  • Hakklihas levivad bakterid suurema tõenäosusega kui tervetes lihatükkides, sest liha purustades satuvad kokku nii puhtad kui ka «mustad» tükid.
  • Valmistoitu ei tohiks jätta aga liiga lauaks lauale, sest haiguse levitajatele on toatemperatuur paljunemiseks soodne. Parim temperatuur bakterite paljunemiseks jääb 4 - 60 kraadi vahele.
  • Liiga kuuma temperatuuri käes või leegis küpsetatud liha võib jätta küll valmis mulje, kuid tuleb kontrollida, et toit oleks läbi küpsenud ka seest poolt.
  • Põhjalikult läbi tuleb kuumutada ka riis, sest riisipõldudelt on leidud hulganisti batsille, mis ilma kuumtöötlemata tekitaksid inimese organismile kahju.
  • Liha pole aga ainuke toidumürgituste põhjustaja, ka köögiviljad, puuviljad ja pähklid võivad kanda endas haigustekitajaid.
  • Toortoitu lõigates tuleks enne serveerimist seda veelkord pesta, sest muidu jäävad lõigates koorelt sisemusse liikunud pisikud söödavale osale alles.
Tagasi üles