Tööstuslikult pehmendatud liha tuleb hoolikamalt küpsetada

Eleen Laasner
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Küpetamisel peab jälgima, et liha ei jääks keskelt tooreks.
Küpetamisel peab jälgima, et liha ei jääks keskelt tooreks. Foto: Sille Annuk

Uus silt mõnel Ameerika toidupoe lihapakenditel märgib tootmisprotsessi, millest sa varem ehk kuulnudki polnud: tööstuslik pehmendamine.

See tähendab, et liha on eelnevalt läbi torgitud terade või nõeltega, murdmaks lihase struktuuri, et sööjatel oleks seda lihtsam närida, kirjutas CNN. Lisaks eelnevale tähendab selline töötlemisvõte ka seda, et lihal on suurem risk roiskuda ja põhjustada nii erinevaid tõbesid.

Uute silte nõudis Ameerika põllumajandusministeerium ja need hakkasid poelettidel ilmuma 17. maist.

«Teradega pehmendatud» sildile järgneb ohutu küpsetamise juhis. «Küpseta, kuni liha sisetemperatuur on toidutermomeetriga mõõtes 63 kraadi ja lase seejärel sel nn puhata kolm minutit.»

Nüüd aga sellest, kuidas liha võib sind haigeks teha. Kui sellised haigustekitajad nagu soolebakter või salmonella juhtuvad olema liha pinnal, siis teradega töödeldes saavad pinnapealsed bakterid ka liha sisse. Kuna sisemusel läheb küpsemiseks rohkem aega ja tõenäosus, et tükk keskelt tooreks jääb, on suurem, siis on ka bakteril liha keskosas suurem tõenäosus ellu jääda.

Ilma vastava sildita pole aga võimalik teada, kas peaks parasjagu grillil olevat liha küpsetama erilise hoolega. «Liha ei paista välja teistsugune,» ütles Ameerika põllumajandusministeeriumi kõneisik. «Sellelt ei paista nõeltega töötlemise tagajärjel mingeid auke.»

Tööstuslik lihapehmendamine ei ole aga midagi uut. Ministeeriumi toiduohutuse osakond arvas, et kogu müüki paisatavast lihast umbes kümnendik on varem pehmendatud. Uus süsteem mõjutaks osakonna sõnul igapäevaselt rohkem kui kuut miljardit toodet.

Ameerika haigusekontrollijate ja -ennetajate keskused on alates 2000. aastast avastanud kuus kõhuhaiguste puhangut pärast seda, kui pehmendatud liha võeti kasutusele nii restoranides kui ka tarbijate kodudes.

2009. aastal nakatus 16 osariigist 21 inimest soolebakterisse. Üheksa neist tuli viia haiglasse ja ühel haigestunutest avastati soolebakteri põhjustatud surmav neeruhaigus. Põllumajandusministeerium võttis seepeale ühendust asutustega, kus liha töödeldi. Rahvusvaheline lihatööstus koos tootjafirmaga kutsus seepeale tagasi rohkem kui 100 000 kilo lihatooteid.

«Me peame arendama seda, kuidas öelda tarbijatele ja toiduvalmistajatele, et nad peaksid küpsetamisel pöörama liha valmissaamisele rohkem tähelepanu, vähendamaks nii haigestumise riski,» ütles toidumürgituse keskuse rajaja ja juhataja Patricia Buck.

Buck, kes on märgistuse süsteemi tahtnud läbi viia alates 2009. aastast, ütles, et ta on väga vaimustuses lõpuks selle toimimisest. «Ma arvan, et see on oluline samm parema tuleviku suunas,» ütles ta.

Rahvusliku kariloomade pidajate ühenduse esindaja Chase Adams ütles, et põllumajandusministeeriumiga sai sildi osas tehtud suurt koostööd. «Me jätkame koostööd, et jõuda klientide jaoks abistava juhiseni,» ütles ta.

Enne kui sildist sai nõue, pani Costco pood oma toodetele vastava tähistuse peale vabatahtlikult. Tuginedes klientide tagasisidele, hakkas toidukett oma tooteid sildistama pärast 2012. aastal Kanadas ilmnenud haigusepuhangut, mille põhjustajaks oli tööstuslikult pehmendatud liha. Üheks kannatajaks oli ka advokaat Buck, kes kaotas soolebakteri tõttu oma lapselapse. «Mulle ei meeldi inimeste hirmutamine, aga teisest küljest inimesed ei tea, et tegu võib olla surmavate haigustekitajatega,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles