Keskpank hoiatab: euroala päästmisega on kiire (6)

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euro
Euro Foto: SCANPIX

Euroopa Keskpanga (EKP) ametnikud kutsuvad valitsusi strateegiaid regiooni hapra majanduse tugevdamiseks kooskõlastama ning «populistlikku» vastuseisu suuremale lõimumisele tõrjuma.

«Aeg reformide jaoks on lühike, aken aheneb,» ütles eile Madridis EKP juhatuse liige Peter Praet. «Meil tuleb [käest antu] tagasi saada, selgitada – ja see on meie poliitikute peamine väljakutse – et koordinatsioon on tulevase kasvu ja õitsengu võti.»

Praeti kommentaare kordasid kajana EKP nõukogu liikmed Luis Maria Linde, Francois Villeroy de Galhau ja Klaas Knot, kirjutab Bloomberg.

Hoiatused kõlasid kaheksa päeva enne 2. juunil toimuvat EKP koosolekut.

Eelmisel EKP koosolekul aprillis keskendusid keskpankurid vajakajäämistele valitsuste majandusreformide vallas, mis õõnestavat EKP võimalusi inflatsioonieesmärgini jõuda.

«Rahapoliitika ei saa asendada majanduspoliitika koordineerimist või reformide puudumist,» ütles Villeroy. «Euroala jaoks, selle kodanike jaoks, on aastad 2016 ja 2017 otsustav aeg tegutsemiseks.»

Keskpankurid on mures, sest inflatsioonieesmärk jääb kättesaamatuks juba kolmandat aastat ning ohus on nende usaldusväärsus. Aprillis oli inflatsioonimäär miinus 0,2 protsenti, eesmärk on veidi alla kahe protsendi.

Villeroy kutsus valitsusi «riiklike poliitikate täielikule koordineerimisele, minu oma (Prantsusmaa – toim) kaasa arvatud.»

Samas mõistavad keskpankurid, et tihedama liidu ideel on poliitilisi vastaseid. «Eriti just kaks elementi tunduvad olevat vastuolulised nii poliitikute kui avalikkuse silmis,» nentis Knot. «Üks on riikliku suveräänsuse jätkuv loovutamine Brüsselile. Teine on riiklike riskide jagamine järjest suuremal määral.»

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles