SEB: suurte ostude puhul loodetakse säästudele

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Säästud kuluvad ootamatute kulutuste puhul marjaks ära.
Säästud kuluvad ootamatute kulutuste puhul marjaks ära. Foto: Panther Media/Scanpix

Eestlased leiavad, et ootamatute väljaminekute tarbeks on hea sääste omada, kuid enne suuremaid oste tasub siiski läbi mõelda, kas maksab kõiki sääste ühe suurema ostu peale kulutada.

Eesti inimesed eelistavad suurte ostude tegemisel kasutada olemaoslevaid sääste ning 85 protsenti neist kataks vaid äärmisel juhul suuremad tarbimiskulutused panga abil, selgus SEB hiljutisest uuringust. Samas üle poole vastajatest nõustuvad, et suuremate väljaminekute rahastamiseks ei ole alati mõistlik sääste kulutada.

«Enne suuremate tarbimisotsuste langetamist tuleks analüüsida erinevaid võimalusi ja esialgu kaaluda ise vajaliku summa kogumist. Alati pole see võimalik, sest kogumisele kuluks näiteks liiga pikk aeg või vähendaks säästude kasutamine pere ootamatuteks kulutusteks mõeldud rahapuhvrit,» rääkis Eesti pangaliidu finantshariduse toimkonna juht ning SEB kogumis- ja investeerimistoodete müügijuht Katrin Laks.

Laks märkis, et ettenägematute väljaminekute tarbeks võiks olla säästetud kolme kuni nelja kuu kulutuste jagu, mille kogumine võib võtta mitu aastat ning jätaks pere selleks ajaks ootamatuste korral palju haavatavamaks. Seetõttu võib kodu renoveerimisel või tehnika ostul abiks olla mõni krediidilahendus.

Iga teine vastaja nõustus, et väikelaen, järelmaks või krediitkaart tagavad igapäevaste rahaasjade korraldamisel paindlikkuse, kuid sobivaima lahenduse leidmiseks tuleks erinevate variantide plussid ja miinused läbi mõelda.

Uuringule vastanud jagavad seisukohta, et igapäevaste rahaasjade korraldamise aluseks on põhjalik planeerimine. Enne suuremaid oste peetakse kõige olulisemaks põhjaliku kodutöö tegemist ja lähedaste või panga nõustajaga konsulteerimist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles