Pärnakad avasid Eestis ainulaadse poe (4)

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pakendivaba pood Paljas Pala.
Pakendivaba pood Paljas Pala. Foto: Danel Rinaldo

Eesti esimese pakendivaba poe avamiseni viis noori sarnane mõtlemine pakendite üleküllusest ning kokkupuuted sarnaste kauplustega mujal maailmas.

Johanna Maria Tõugu ja Silver Smeljanski avasid äsja Pärnus poe nimega Paljas Pala, kust saab nii toidukaupa kui ka kosmeetikatooteid osta pakendivabalt.

Eestis esimese pakendivaba poe avamiseni viisid neid sarnane mõtlemine ning kogemused välismaal elades. «Johanna elas vahetusõpilasena Saksamaal, kui Berliinis 2011. aastal selline pood loodi. Ju ta ise on ka varem mõelnud, et miks pakendit ja kilet koguaeg toidukaupade ümber vaja on. Ise elasin kolm aastat Taanis ning minulgi hakkas seal maailmapilt muutuma. Leidsime ühise keele ning tahame mõlemad maailma natuke paremaks muuta, andes Eesti inimestele võimaluse oma ökoloogilist jalajälge vähendada,» kirjeldas Smeljanski idee sündi.

Foto:
Foto: Foto: Danel Rinaldo

Kuna Tõugu on veel gümnaasiumiõpilane, aitab Smeljanski rohkem turundusliku ja ärilise poolega. «Mul on kogemusi pere-ettevõtlusest ja olen olnud seotud start-up’idega, seega ettevõtte majandamise pool on minu peal, õpetan natuke Johannat ja tal on ka oma visioonid, seega üritame võimalikult palju asju koos ära teha ja majandada,» rääkis noormees.

Hetkel on Palja Pala tootevalikus erinevad pastad, jahud, maitseained, muna, mesi, küpsised, maiustused, pagaritooted, pähklid, rosinad, puu- ja juurviljad, piimatooted (kodujuust, hapukoor, jogurtid), kosmeetika- ja puhastustooted (tahked šampoonid, kehakreemid, seebid, uuesti täidetav habemeajamiskomplekt, vannipiimad, pesugeelid, üldpuhastusvahendid) jm.

Kohapealt saab ka värskeid küpsetisi. Foto: D. Rinaldo.
Kohapealt saab ka värskeid küpsetisi. Foto: D. Rinaldo. Foto: Danel Rinaldo

Kaupade ostmine käib kaalu järgi ning selle tarbeks saab nii kohapealt klaaspudeleid või karbikesi kaasa osta kui ka enda anumatega poodi tulla. Smeljanski sõnul võtavad külastajad aina enam oma pudelid ja karbid kaasa, kuid seda mõtteviisi ja käitumist võiks veelgi rohkem esineda.

«Iga päevaga käib poes järjest rohkem inimesi, praegu on küll uudistajaid, kuid ka sisseelamine võtab veidi aega. Päeva jooksul võib käia ehk 15-20 inimest. Kõik külastajad pole küll Pärnust, kuid kuna Pärnu täitub suvel kindlasti veel inimestega, on külastajaid kindlasti rohkem oodata,» avaldas Smeljanski lootust.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles