IMF: Euroopa peab Kreeka võlakoormat kärpima tingimusteta (17)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) tegevjuht Christine Lagarde
Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) tegevjuht Christine Lagarde Foto: SCANPIX

Euroopa võlausaldajad peavad Kreeka finantsjõu taastamiseks pikas perspektiivis kärpima Kreeka võlakoormat tingimusteta, teatas Rahvusvaheline Valuutafond (IMF) esmaspäeval avaldatud raportis.

IMF kirjutas võlakoorma jätkusuutlikkuse analüüsis (DSA), et võlakoorma kärpimine peab olema märkimisväärne ja ulatuma vähemalt 2040. aastani. Raportis toodi välja, et Kreeka võimalused olulise majanduskasvu ja eelarve ülejäägi saavutamiseks on piiratud, vahendab BNS. 

Kreeka võlausaldajad ei tohiks seada Kreeka võlakoormale rohkem kui 1,5-protsendist intressi ning peaksid selle võla sisuliselt ise tagama, lisati dokumendis.

Raportis tuuakse välja meetmed, mida Kreeka peaks järgima oma rahanduse üle kontrolli saavutamiseks ning majanduse seadmiseks pikaajalisele kasvutrajektoorile. Selles sätestatu on vastuolus Saksamaa ja sellega ühel meelel olevate riikide seisukohaga, et Ateena peab rakendama laiemaid fiskaal- ja struktuurilisi reforme juhul, kui EL riigi võlakoormat vähendab.

Raport avastati päev enne euroala rahandusministrite kohtumist teisipäeval Brüsselis. Ministrid arutavad Kreeka võlakoorma kärpimist ning abipaketist uue väljamakse tegemist.

IMF on öelnud, et osaleb uues Kreeka abipaketis vaid juhul, kui Eurogrupp oluliselt vähendab Kreeka võlakoorma teenindamise kulu.

Kommentaarid (17)
Copy
Tagasi üles