Ungari keskpanga juht kinkis sugulaste firmadele ligi miljard eurot (4)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
György Matolcsy.
György Matolcsy. Foto: LASZLO BALOGH/REUTERS

Ungari keskpangas on puhkenud korruptsiooniskandaal, kui kohus selgitas välja, et keskpanga president György Matolcsy on keskpanga kasumist suunanud umbes miljard eurot koolitussihtasutustele, mille kaudu see raha jõudis tema sugulaste kätte, kirjutab Bloomberg News.

Kui asi hakkas avalikuks tulema, siis võttis Viktor Orbani valitsus selle aasta algul seaduse, mis kuulutas sihtasutuste kulutused salajaseks. Asi jõudis aga riigi konstitutsioonikohtusse ja avaldatud dokumentidest selgus, et suured summad sellest rahast läksid Matolcsy sugulastele, vahendab BNS.

Raha on kulutatud luksuskorterite, kunstiteoste ja muude asjade ostmisele, millest teistel keskpanga juhatuse liikmetel ei olnud aimugi.

Näiteks Novekedesi Hitel Bank on saanud sihtasutustelt kuus suurt ülekannet, kokku 80 miljonit eurot, pank kuulub Matolcsy sugulasele. Keskpanga juhi pojale on aga ostetud mööblivabrik, summa on teadmata.

1,7 miljonit eurot on kulutatud kahtlastele projektidele. Ühe sellise analüüsi teema on "Kuidas Tansaania valimised mõjutavad maailmamajandust?"

Ühiskondlikule survele vaatamata tõrkus Ungari prokuratuur kaua aega uurimist alustamast, kuna näiteks peaprokuröri naine töötab keskpangas ja on ühe niisuguse sihtasutuse juhatuses.

György Matolcsy oli Orbani valitsuse majandusminister ja nimetati 2013. aastal keskpanga presidendiks.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles