Kuidas süürlased endale elektrit «väntavad»

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tugev tuul on laupäeval kella 17 ajaks jätnud elektrita 470 Elektrilevi klienti – neist 54 Lääne-Virumaal. Foto on illustratiivne.
Tugev tuul on laupäeval kella 17 ajaks jätnud elektrita 470 Elektrilevi klienti – neist 54 Lääne-Virumaal. Foto on illustratiivne. Foto: Meelis Meilbaum

Veel hiljuti sõtkus Rami al-Sayeed oma jalgratta pedaale kaks tundi päevas – mitte vormis püsimiseks, vaid sülearvuti laadimiseks.

Pärast õhurünnakuid, tänavalahinguid ja lõputuid piiramisi on sõnapaar «alternatiivne energia» omandanud Süürias täiesti uue mõõtme, kirjutab Financial Times.

Damaskuse ümbruses, kus elekter puudub peaaegu täielikult, on inimesed leidnud selle genereerimiseks erinevad viise.

Esiteks on sõjast räsitud Süüria tulvil päikesepaneele. Lisaks sellele põletatakse kütuseks kilekotte – mürgine tegevus – ning laetakse akusid jalgratastega.

Sayeedi sõnutsi läks naabrite hulgas jalgratastega elektri tootmine lahti juba kolm aastat tagasi. Tegevus oli küllaltki kurnav ja õnneks olevat vajadus selle järele vähenenud.

Eriti raske oli vändata, kui kogu eeslinn kuude kaupa ilma toiduabita jäi. «Raske oli pedaalida näljasena,» ütles Sayeed telefonitsi Financial Timesile.

Mõned süürlased proovivad kätt ka tuuleenergiaga. «Nad ostavad ventilaatoreid või meisteravad neid ise ning panevad katusele,» ütles üks teine süürlane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles