Vaata, kes valiti tänavu Eesti kõige paremaks juhiks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

See loeb mulle väga palju, kommenteeris täna Pärnu Juhtimiskonverentsil tiitliga Parim Juht pärjatud LHV Grupi juht Erkki Raasuke. Lisaks temale kandideerisid sel aastal tiitlile Swedbank Eesti juht Robert Kitt ja maksu-tolliameti juht Marek Helm. 

Raasukese hinnangul sai kolmik üllatavalt homogeenne. «Sama juhtimisprobleemistiku lahendame väga ühtemoodi, mis võib-olla ei olegi nii hea märk sellepärast, et juhtimise eduks on hästi palju erinevaid variante,» täiendas ta.

Samuti ühendab kolmikut see, et nad on alustanud rohujuuretasandilt ning tõusnud aastatega tippu. Näiteks Robert Kitt alustas analüütikuna, Marek Helm tolliinspektorina ning Erkki Raasuke sai esimesed juhtimisristsed juba hilisteismelisena kiirtoidukoha tööd korraldades. Vorbid olid nii valusad, et võtsid isu tüürida esialgu üldse ära.

«Läksin hommikul tööle. Pidime kella üheksast lahti olema, jõudsin kaubabussiga kohale kolmveerand kümme kohale,» meenutas ta. Ilmselt mitte kõige viisakamalt, läbimõeldumalt ja motiveeritumalt läks ja küsis ta siis müüjaprouade käest, kes vanuse poolest võinuksid talle emaks olla, miks asjad nii on. «Sellele järgnes lühike tiraad, et kes ma selline olen ja kuhu ma minna võin. Peale seda läksin juhi juurde tagasi, et ma nüüd proovisin ja oleksin hea meelega autojuht edasi,» rääkis ta. «Et ma juhtida rohkem ei tahaks.»

Kriiside puudumine näitab vähest julgust

Keerulisi olukordi aga on selles ametis vaja, leidis Helm. Kui juhil ei teki kriise, siis järelikult ei võeta tema sõnul piisavalt julgelt ette.

«Eesti ühiskonnas võiks juhtidel olla rohkem julgust riskida ja võib-olla see mind ka eristab avaliku sektori juhtidest. Ma olen võtnud üsna suuri riske oma meeskonnaga. Ja seetõttu, pakkunud nii endale kui ka enda meeskonnale saavutusvõimalust,» selgitas ta. 

Riskide võtmisega kaasneb aga ka võimalus läbi kukkuda, kuid see on paremate juhtide juures lubatud. Ainult ühel tingimusel. «Viga tekib kahel juhul. Sa võtad ette projekti, aga see ei tule välja näiteks seetõttu, et eeldused on valed. Teed sellest järeldused ja oled järgmisel korral targem,» selgitas Robert Kitt. «Teine võimalus on aga lohakus. See ei ole aktsepteeritav.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles