Lennuamet pole veel Aviese puuduste kõrvaldamist hinnanud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lennuamet otsustas 1. aprillil peatada pankrotis kodumaise lennufirma Aviesi tegevusloa vähemalt kuueks kuuks.
Lennuamet otsustas 1. aprillil peatada pankrotis kodumaise lennufirma Aviesi tegevusloa vähemalt kuueks kuuks. Foto: Liis Treimann

Lennuameti lennutegevuse osakonna juhataja Kaupo Toodu sõnul ei ole amet seadnud Aviesele puuduste kõrvaldamiseks tähtaega ja hetkel pole amet puuduste kõrvaldamist kontrollinud, kuid on sellel teemal ettevõttega pidevas dialoogis.

«AS-i Avies lennuettevõtja sertifikaadi taastamine sõltub ettevõtte tegevusest puuduste kõrvaldamisel,» ütles Toodu BNS-ile. Lennuamet ei ole tema sõnul seadnud ühtegi tähtaega puuduste kõrvaldamiseks ning annab ettevõttele võimaluse kõrvaldada puudused vastavalt ettevõtte poolt seatud tähtaegadele.

«Samas maksimum tähtaeg, mis ajani on ettevõtte lennuettevõtja sertifikaat peatatud, on kuus kuud alates tänavu 1. aprillist,» lisas ta. Kui ettevõte annab teada, et on kõrvaldanud kõik puudused ning on valmis alustama lennutegevust, teostab lennuamet Toodu sõnul kontrolli puuduste kõrvaldamise osas ning otsustab lennuettevõtja sertifikaadi taastamise.

«AS-iga Avies on lennuametil pidev puuduste kõrvaldamise dialoog käimas. Puuduste kõrvaldamist hindab lennuamet viivitamata, kui tõendusdokumentatsioon puuduste kohta edastatakse. Puuduste kõrvaldamiste kohta peetakse lennuametis arvestust ning kõikide lennuameti poolt tehtud puuduste kõrvaldamisel ka seritfikaat taastatakse,» rääkis Toodu. Ajalist raamistikku selleks on tema sõnul raske prognoosida ning selle kohta ei ole võimalik konkreetset tähtaega anda.

AS-i Avies pankrotihaldur Veli Kraavi ütles eelmisel nädalal BNS-ile, et kohus on kinnitanud pankrotimenetluses kompromissettepaneku, kuid eelkõige sõltub ettevõtte jätkamine lennusertifikaadi taastamisest, mis peaks selguma järgmisel nädalal. «Praegu üritatakse seda sertifikaati taastada, tehakse selleks vastavaid toiminguid,» ütles Kraavi toona BNS-ile.

Ta lisas, et sertifikaadi taastudes saab ettevõte jätkata Saaremaa, Hiiumaa lendude asemel muid lende või muude teenuste pakkumist. «Kui sertifikaati ei õnnestu taastada, siis pole ettevõttel sellisena suurt mõtet ka,» lisas haldur. Lennusertifikaadi taastamiseks on Kraavi sõnul ettevõttel puhvrit kuu-paari jagu, mitte rohkem.

Lennuamet peatas aprillist Tallinnast Kuressaarde, Kärdlasse ja Stockholmi lendava pankrotis lennufirma Avies AS lennuettevõtja sertifikaadi (AOC), mille tõttu ei tohi ettevõte pakkuda enne puuduste kõrvaldamist lennuteenust.

Lennuameti peadirektor Kristjan Telve ütles toona, et Aviesi järelevalve on toimunud juba pikemat aega, mullu oktoobris toimus viimane suurem järelevalve, mille tulemusel avastatud 90 puudusest oli Aviesel siiamaani likvideerimata 47.

Harju maakohus kuulutas möödunud aasta 26. juunil välja lennufirma Avies AS-i pankroti ja nimetas ettevõtte pankrotihalduriks Veli Kraavi. Aviesi pankrotti nõudsid Rootsi ettevõtted Swedewings AB ja Bromma Air Maintenance AB.

Võlausaldajate esimesel kohtumisel otsustati, et ettevõtet siiski ei likvideerita ja ettevõte jätkab oma tööd. 2015. aasta juuli keskpaiga seisuga olid Aviese võlad suurusjärgus 8,3 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles