Arrak: majanduskriis lõppes Eestis juba tunamullu

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Arrak.
Andres Arrak. Foto: PRIIT SIMSON/PM/SCANPIX BALTICS

Majandusekspert Andres Arraku sõnul lõppes majanduskriis Eestis juba 2009. aasta viimases kvartalis.


«Kriisi mõõdikuna on kvartaalne SKT väga hea näitaja,» rääkis Arrak. «Võime sinna juurde võtta tööpuuduse näitaja, aga see jääb alati maha SKT näitajast.»

Arraku sõnul peaks rääkima majanduskriisist siis, kui SKT kvartaalne kasvutempo on 2 kvartalit järjest langenud ning kriisist väljumiseks tuleks pidada seda, kui langus on 2 kvartalit järjest aeglustunud. Sellist majanduslanguse määratlust kasutatakse USAs, märkis ta.

Sellest lähtudes algas Eestis majanduskriis 2008. aasta teises pooles. «See pöördemoment võiks olla 2009. aasta IV kvartal,» rääkis Arrak masu lõppemise ajast. «IV kvartalis ja eelmise aasta I kvartalis oli küll veel miinuskasv [kvartaalses võrdluses], aga see juba kahanes, nii et kõver oli juba üles pööranud. Rahvusvahelise traditsiooni järgi sel puhul öeldakse juba, et langus on asendunud tõusuga.»

Arraku hinnangul ei ole Eestis ka suurt ohtu, et majandus peagi jälle langusesse pöördub ehk toimub nn W-kujuline majanduslangus. «Meil endal sisemiselt, ma usun, sellist W-kujulist kriisi praegu küll aimata ei ole,» märkis ta. «Teistkordse majanduslanguse oht oleks sel juhul, kui meie põhilistel kaubanduspartneritel midagi väga halba juhtuks või eurotsoonis tekiks mingi järsk ja sügav langus, kuid seda ma ei prognoosi,» lisas Arrak.

«Selline tsükliline finantsmullistusest tekkinud kriis, võiks öelda, et on Euroopas tervikuna möödas, aga sinna juurde tuleb rõhutada, et teatud Euroopa riigid seisavad silmitsi väga pikaajaliste finantsprobleemidega, mille lahendamine võib võtta väga kaua aega ning mõned riigid võivad veel pankrotti ka minna,» jäi Arrak ettevaatlikuks, vastates küsimusele, kas Euroopas on majanduskriis lõppenud.

«2007. aasta oktoobris Ameerikast see vallandus ning lainetas sealt edasi Euroopasse ,» rääkis Arrak üleilmsest majanduskriisist. «Väljumisajaks võiks pidada 2010. aasta sügist, kuna siis, nii palju kui mina tean, pöördus maailmamajanduse kõver juba ülespoole.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles