Väidetavalt ajas Putini lähikondlane ISISega naftaäri (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gennadi Timtšenko
Gennadi Timtšenko Foto: Mikhail Metzel/Mikhail Metzel/TASS

Venemaa presidendi Vladimir Putini lähikonda kuuluv Gennadi Timtšenko, kes on naftamüügifirma Gunvor endine suuromanik, on väidetavalt ajanud Süürias hulk aega ISiga naftaäri, kirjutab Wall Street Journal viitega luure allikatele.

Timtšenko oli seotud Vene-Süüria ärimehe George Haswaniga, kellel olid sidemed Assadi režiimi ja ISiga. Nende koostöö sai alguse juba 1990. aastatel, kui Timtšenko firma Stroitransgaz aitas Haswani firmal Hesco Engineering & Construction ehitada Süüria energiaobjekte, mis juba mõnda aega on ISi kontrolli all, aga kus endiselt töötavad Vene insenerid, vahendab BNS. 

Timtšenko ajas Süürias äri paralleelselt sellega, kui ta 15 aastat tagasi hakkas üles ehitama Gunvorit, mille peakontor asub Šveitsis. Kohe kui USA kehtestas Venemaa suhtes pärast Krimmi annekteerimist sanktsioonid, müüs Timtšenko oma 43-protsendilise osaluse Gunvoris rootslasest äripartnerile Torbjörn Törnqvistile. USA rahandusministeerium väitis 2014. aastal, et Putinil on ligipääs Gunvori rahadele.

69-aastane Haswani on sündinud Süürias ja õppis 1970. aastatel NSV Liidus ülikoolis. Sestpeale on tal Vene ja Süüria kodakondsus.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles