Nöök Eesti põllumeestele: leedukad said oma valitsuselt suure rahasüsti piimanduse päästmiseks

Siiri Liiva
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Madal piima kokkuostuhind on juba oluliselt vähendanud Eesti piimakirja.
Madal piima kokkuostuhind on juba oluliselt vähendanud Eesti piimakirja. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Leedu põllumajandusministeeriumi teatel on Leedu valitsusel kavas tänavu siseriiklikust eelarvest maksta kohalikele piimatootjatele 35 miljonit eurot toetusi, mille maksmisega alustati 5. mail, kui piimatootjateni jõudsid esimesed 18 miljonit eurot.

«Paratamatult mõjutavad teiste Euroopa Liidu liikmesriikide valitsuste sammud oma tootjate toetamisel ka meie piimatootjate konkurentsivõimet,» nentis Eesti põllumajandus-kaubanduskoja juhataja Roomet Sõrmus. 

Erinevalt Eestis on Leedu juba kahel korral EL-i erakorralisele toetusele lisanud riigieelarvest maksimaalses lubatud mahus oma osa. «Selles osas on leedulaste põllumajanduspoliitika olnud Eesti valikutest kardinaalselt erinev,» märkis Sõrmus. Leedu põllumajandustootjaid kavatsetakse toetada ka juunis, mil riigi vahenditest makstakse tootjatele 17,2 miljonit eurot.

Sõrmuse sõnul on Leedu valitsuse poliitika erinevust Eestiga näha ka piimakarja arvukust kajastavates numbrites. «Kui Eestis vähenes mullu piimakari üle viie protsendi, siis Leedus jäi lehmi vähemaks vaid pisut üle kahe protsendi, mis on võrreldav Leedu piimakarjade tavapärase keskmise vähenemisega viimase 15 aasta jooksul,» selgitas Sõrmus.

Eesti valitsus maksis tänavu veebruaris kohalikele piimatootjatele erakorralist abi neli miljonit eurot, ühtlasi on valitsus lubanud aasta lõpus sõltuvalt riigi finantsseisundist kaaluda toetamise lisavõimalusi. Euroopa Liidu otsetoetuste raames planeerib maaeluministeerium tänavu maksta piimalehma kasvatamise otsetoetust ligi kaks miljonit eurot nendele karjadele, kus on vähem kui 100 piimalehma.

Sõrmuse sõnul on Eesti viimased valitsuskoalitsioonid on piimatootjate toetusi vähendanud ligi kolmandiku võrra, mis tänases keerulises olukorras avaldab olulist negatiivset lisasurvet piimatootmise lõpetamiseks. Alates 2014. aasta suvest on kriis piimandussektoris viinud Eesti piimakarjade vähenemiseni kümnendiku võrra.

Leedus makstakse tänavu ka piimatootjatele Euroopa Liidu otsetoetuste vahenditest 25,3 miljonit eurot piimatootmisega seotud toetusi piimalehmade ning 4,6 miljonit eurot piimatõugu pullide pidajatele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles