Rehviliit: naastrehvimaks soodustaks kehvade lamellrehvide ostu

Merje Pors
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naastrehv.
Naastrehv. Foto: Raigo Pajula.

MTÜ Eesti Rehviliit leiab, et osalusveebis välja pakutud naastrehvide aktsiisimaks tooks kaasa rohkem kehvade lamellrehvide ostmist.

«Kui suuremates linnades saab lamellrehviga talvel hästi hakkama, siis maapiirkondade teedel on naastrehvideta mõnikord päris keeruline. Lisaks suurendab nn naelamaks sohvrite kiusatust osta kehva kvaliteediga lamellrehve,» märkis liidu tegevjuht Kaur Kuurme.

Naastrehvide maksustamine ehk aktsiisi kehtestamine on tema sõnul üks võimalus tarbimiseelistuste suunamiseks. Ta tõi näite Norras kehtestatud naastrehvimaksust, mis on ümberarvutatult 2400 krooni aastas auto kohta.

«Kui kehtestada naastudele aktsiis, peab seda kasutama sihipäraselt ehk teedeehituseks ning mitte katma sellega teisi riigieelarve kulusid,» nentis Kuurme.

Ta lisas, et naastrehvide täielik keelustamine on Eesti kliimas kindlasti vale.

«Kuid tasub mõelda, milliseid muudatusi rehvide kasutamises sisse viia, et oleks tagatud turvalisus ning teed püsiksid paremas olukorras,» osutas Kuurme.

Osalusveebis «Teeme koos» soovitatakse riigil majandusolukorra parandamiseks naastrehvidele aktsiisimaks kehtestada.

Idee algataja märgib põhjenduseks, et rõhuva enamiku ajast kulutavad naastrehvid teid, muutes neid liiklusohtlikumaks ja sõidukvaliteeti halvemaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles