Portugalis läks olukord teravaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fotol Portugali börsimaakler
Fotol Portugali börsimaakler Foto: SCANPIX

Portugali aktsiad ja võlakirjad põrusid eile kõvasti. Euroopa Keskpank oli sunnitud sekkuma, et turgusid toestada. Investorite hirm Portugali maksejõuetuse pärast kasvab.

Portugali võlakirjade tootlused hüppasid euroajastu rekordkõrgustesse, mõned pangaaktsiad kukkusid aga 17 aasta sügavaimasse auku.

Turgudel kinnistus arusaam, et Lissabon peab Kreeka-Iiri teekonna jalge alla võtma ja abilaenu paluma.

Võlakirjaturud – languses juba kolmandat päeva järjest – on üha enam närvis aprilli ja juuni pärast, mil Portugali võlgadel 9,5 miljardi ulatuses tähtajad kukuvad.

Euroopa pangaaktsiad on üldises languses pärast Euroopa Komisjoni teadaannet, et eelisaktsiate omanikud tahetakse panna jagama pankade päästmise valu – kergenduseks maksumaksjaile.

Üks pankur ütles: «Portugalis hakkab kõik kokku jooksma. Võlaturud suruvad tootlusi kõrgemale ja kõrgemale, kuni ongi traumapunkti minek.»

Portugali peaminister José Sócrates üritas leevendada sõnumit tõusvatest tootlustest teatega, et valitsus täidab 2010. aasta eelarvepuudujäägi kärbete eesmärgid.

Sócrates, kelle sõnutsi Portugal oma võlgade finantseerimisega ilma välisabita hakkama saab, ütles, et valitsus tuleb toime eesmärgiga kärpida 2009. aastal 9,3 protsendi peal kõrgunud eelarvedefitsiit 2010. aasta lõikes 7,3 protsendi peale.

Sel nädalal teatas Portugal, et tänavune esimene riigivõlakirjade emissioon tuleb tuleval kolmapäeval. Seda võetakse kui võtmelise tähtsusega hetke.

Kui valitsus kolmapäeval liigkõrgeid tootlusi maksma peab, tuleb mitmete investorite hinnangul abi paluda.

10-aastaste Portugali riigivõlakirjade tootlused olid eilse börsipäeva sulgumisel 7,14 protsenti.

Oluline meenutada: valitsusametnikud on varasemalt tunnistanud, et kui 10-aastaste võlakirjade tootlused üle 7 protsendi tõusevad, käib see üle jõu.

Maaklerid ütlesid, et Euroopa Keskpank ostis eile müügipalaviku vältimiseks ise Portugali riigivõlakirju.

Survet lisas Portugali turgudele ka Šveitsi keskpanga otsus mitte aktsepteerida Portugali riigivõlakirju repotehingute ehk tagasiostulepingute tagatisena.

Portugali pankade aktsiaid tabas see valusa hoobina: BCP langes 5,6 protsendi jagu 0,54 euro peale (17 aasta madalusrekord); Banco Espirito Santo samuti 5,6 protsendiga 2,64 euro peale (14 aasta madalpunkt). 14 aasta viletsusrekordi püstitas ka Banco BPI, kukkudes 2,9 protsendi võrra 1,32 euro tasemele.

«Meie hinnangul mõjuvad pea kõik euroala riigivõla maksekatkestused/allahindlused pangandussektorile ülinegatiivselt,» ütlesid Barclays Capitali analüütikud.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles