Põhja-Koreas on isegi uinuv imik poliitiliselt korrektne (1)

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea
Põhja-Korea Foto: KYODO/REUTERS

Põhja-Koreas pannakse välismaalastele mulje avaldamiseks tööle isegi varasündinud beebid, kirjutab paariariigist pressireisilt naasnud Bloombergi reporter.

Pyongyangi sünnitusmajas tutvustati välisajakirjanikele tillukesi kolmikuid, kes parasjagu inkubaatoris  magasid. Kolmikutega on Põhja-Koreas üldse eriline poliitika. 

Nimelt eraldatakse nood alati oma emadest ning paigutatakse vähemalt neljaks aastaks riigisõime – et nad vanematele koormaks ei oleks, kõlab selgitus. Ajakirjanike silme all pistsid õed käed inkubaatoritesse, tõstsid üles imikute käekesed ning lehvitasid rõõmsasti külastajatele: kõik on meil siin hästi!

Sada välisajakirjanikku lubati Põhja-Koreasse kuueks päevaks, sealse ainupartei esimese täiskogu puhuks 36 aasta jooksul. Kongress jäi ajakirjanikel siiski nägemata, kuid see-eest sai käia hoolikalt orkestreeritud ringreisil mööda «vaatamisväärsusi». 

Veel huvitavat sünnitusmajast. Nimelt näidati ajakirjanikele Siemensi CT-skannerit ja mammograafilisi seadmeid, mille ümber seisid valgetes kitlites iminesed. Tahvlikesele oli paigutatud röntgenpilte rindadest, patsiente näha polnud.

Üks ajakirjanikest palus töötajatel panna käima CT-skanneri arvuti. See tekitas palju segadust ja palavikulist sebimist. Keegi ei teadnud, kuidas seda teha. Lõpuks tuli üks mees ja käivitas arvuti.

Kui ajakirjanike grupp eemaldus, vaatas Bloombergi reporter üle õla tagasi. Naisterahvad olid arvuti juures suures hädas: kuidas see masin nüüd välja lülitada?

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles