Voodi on Hiina tehnoloogiafirmades tavaline mööbliese

PM Majandus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Cui Meg kontoritoolil tukastamas.
Cui Meg kontoritoolil tukastamas. Foto: SCANPIX

Hiina tehnoloogiasektor on kiirelt kasvamas ning kvalifitseeritud tööjõu nappus sunnib ettevõtteid panustama ületundidesse, kirjutab Reuters.

Dai Xiang on karjääri teinud magamise abil.

40aastane pekinglane alustas oma tööelu insenerina, kattes ühes masinatööstusettevõttes 72tunniseid vahetusi, magades seetõttu tihtipeale tehasepõrandal.

Peale 15 aastat laudadel, põrandatel ja muudel tasastel pindadel tukastamist sukeldus ta tehnoloogiaärisse, asutades mullu omaenda pilvetehnoloogiaettevõtte BaishanCloud.

Ühe esimese asjana lasi ta firma kontoris eraldatud nurka paigaldada 12 narivoodit.

«Tehnoloogia nõuab rohkem ajutegevust. Töötajatel on vaja aega inspiratsiooni leidmiseks,» ütles Dai. «See puhkeala ei ole ettenähtud ainult öösel magamiseks, keskpäeval tukastamine on samuti OK.»

Tööl magamine on Hiinas juba pikka aega tavaline nähtus, kuna ebaefektiivsus ning odava tööjõu ülejääk kipub põhjustama mitmetes tööstusharudes tööseisakuid, mida siis ka varmalt puhkamiseks ära kasutatakse.

Hiina tehnoloogiasektoris on lood teistsugused. Äri kasvab kiiremini kui iduettevõtted suudavad talente juurde palgata, mis tähendab, et olemasolevad töötajad peavad tähtaegadest kinnipidamiseks tegema kuhjaga ületunde.

Hiina internetiettevõtete kasvutempo on äärmiselt kiire.

«Ma olen olnud ka USAs ning sealne konkurentsikeskkond ei ole nii intensiivne kui Hiinas,» rääkis Reutersile andmete analüüsiga tegeleva idufirma Goopal tegevjuht ja asutaja Cui Meng.

Ta selgitas, et ettevõtte tarkvaraarendajad teevad iga päev ületunde ning selleks, et nad suudaks vastu pidada, lubatakse neil lõuna ajal ning peale üheksat õhtul tukastada, olgu siis näoli klaviatuuril või veidi mugavama võimalusena diivanil või kott-toolil.

Mõnede tehnoloogiaettevõtete töötajad aga lausa elavad nädala sees kontoris.

Personali- ja värbamisplatvormi DouMiYouPin juhtivtöötaja Liu Zhanyu elab esmaspäevast reedeni ümberehitatud koosolekuruumis. Kontoris elamise abil saab ta säästa iga päev kõvasti aega, kuna Pekingi äärelinnas asuvasse koju sõitmiseks kulub tal rohkem kui tund aega.

Suurklientide üksuse juht jagab koosolekutuba kahe kolleegiga. Nad kõik suunduvad puhkama alles kesköö ja kella kolme vahel hommikul.

«Me peame ärkama pool üheksa, kuna kõik meie kolleegid tulevad tööle vaid tund aega hiljem ning me peame end pesema end tualettruumis, mida kasutavad kõik töötajad,» selgitas Liu.

Kuigi mitmete ettevõtete töötajad usuvad, et idufirmade pikad töötunnid võivad end tulevikus kuhjaga ära tasuda, on nad sunnitud tunnistama, et sellel on ka tugev mõju nende sotsiaalelule.

«Mu poeg igatseb mind. Iga kord kui ma koju jõuan, ulub ta nagu väike hunt,» rääkis Liu oma kolmeaastase poja kohta, keda ta näeb ainult nädalavahetusel. «Ma tunnen ennast seetõttu veidi süüdi.»

28aastane programmeerija Xiang töötab finantsteenuseid pakkuvas ettevõttes Renren Credit Management vähemalt kaks korda nädalas kolmeni või neljani hommikul, mis tähendab, et väljaspool tööd napib tal aega inimestega suhtlemiseks.

«Mul ei ole eriti võimalusi ega aega tüdruksõbra leidmiseks,» ütles ta.

Ettevõte pakub Xiangile ja teistele pikki töötunde tegevatele töötajatele välivoodeid, kus puhata.

«Tegelikult on ületundide tegemine minu jaoks üsna tavaline asi, selgitas Xiang. «Ma olen kogu oma olemuse sellesse ettevõttesse investeerinud.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles