Skip to footer
Päevatoimetaja:
Kaja Koovit
Saada vihje

Kohvimaailma uus trend sobib hästi laiskadele

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toimetaja: Hanneli Rudi
Barista Rage Riismanni sõnul juuakse  külmpruul kohvi kõrrega.

Kohvimaailmas levib uus trend – külmpruulitud kohv, mida suure kofeiinisisalduse tõttu lahjendamata juua ei soovitata.

«Kui kuum vesi toob välja kohvi mõrususe, siis külma veega ta jääb selline mõnusalt magusa ja maheda maitsega. Sealt saab täiesti teise maitseprofiiliga kohvi,» kiitis barista Marta Piigli trendijooki.

Tema valmistab seda jooki spetsiaalses anumas, kuhu esmalt läheb kaks kilo kohvi, millele valatakse peale 13 liitrit vett. Jook peab n-ö tõmbama 14 tundi toasoojas.  Hommikuks on kontsentraat valmis ja see säilib külmikus nädal aega. «Igal hommikul saad kohe uue joogi teha,» jagas Piigli näpunäiteid.

Külmpruul kohvi võib joogis olla kuni 1/3.

 Kuna kontsentraat on hästi kofeiinirikas, siis tuleks seda lisanditega n-ö pikendada. «Ta on ka muidu väga hea, aga lihtsalt paneb käed värisema. Reegel on, et 1/3 on kohvikontsentraati ja muud lisandid võib valida puhtalt oma maitse järgi, võib panna mullivett, mahla, kookospiima, siirupeid, mis meeldib,» jagas Piigli soovitusi.

Kohvikokteili sobib ka tavaline toonik.

Vaid karastusjooke ei soovitanud ta lisada, v.a juhul kui tegu on alkohoolse variandiga. Külmpruuli kohvi pikendamiseks sobivad ka rumm ja džinn.

Piigli sõnul saab külmpruuli kohvi ka kodus teha. Selleks piisab filtrikohvist ja presskannust. «Liitrise presskannu kohta läheb u 90 grammi filterkohvi, külm vesi peale, kindlasti tuleb natukene segada ja vajutada presskannu filtrit paar sentimeetrit alla ja siis lasta kaheksa tundi seista.

Võrdsetes osades külmpruul kohvi, toonikut ja kirsimahla annab suviselt kerge maitse koos korraliku kofeiini kogusega.

Kuigi paljudes peredes jääb hommikust kohvi järele, siis Piigli toonitab, et see kasutamiseks ei sobi, kuna see on tehtud kuuma veega.

Kuigi külmpruul kohv leiutati juba 1960ndatel, siis  alles viimastel aastatel on see saanud populaarseks ja jõudnud Euroopasse. Külmpruuli kohvi edule on aidanud tuule tiibadesse noor põlvkond, kellele traditsiooniline kohvi mõru maitse  ei meeldi.

 Piigli ennustas, et kuigi praegu Eestis seda veel kusagil ei pakuta, siis varsti saab seda osta igalt poolt.

Kommentaarid
Tagasi üles