Iraan alustas naftaturu pärast võitlust saudide ja Iraagiga

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tanker möödumas naftaterminalist Iraanile kuuluval Khargi saarel Pärsia lahes.
Tanker möödumas naftaterminalist Iraanile kuuluval Khargi saarel Pärsia lahes. Foto: Xinhua / Sipa USA / Scanpix

Iraan langetas oma ametlikke toornafta müügihindu Saudi Araabia ja iraagi hindade suhtes enim alates kriisiajast 2007-2008, alustades nii võitlust suurema turuosa pärast.

Jaanuarist saadik muudab Iraan oma hinnastamisvalemit juba kolmandat korda, rõhutades vajadust konkurentsivõimeliste hindade järele Aasia ekspordi suurendamiseks pärast rahvusvaheliste sanktsioonide tühistamist, teatas Reuters. Tavaliselt reguleerib Teheran hindu korra kvartalis.

Samal ajal tõstis Saudi Araabia naftafirma Aramco juunikuiste tarnete hinnad viimaste kuude kõrgeimale tasemele, ületades kõiki prognoose. Aramco tegevjuht Amin Nasser ütles Reutersile, et nõudlus ettevõtte toodangu järgi kasvab.

Täna määras Iraan raske nafta juunitarnete hinna 1,6 USA dollari võrra madalamale Omaani/Dubai keskmisest. See on dollari võrra kõrgemal kui möödunud kuu hinnatase, kuid siiski 30 USA senti allpool Saudi Araabia ja 20 senti allpool Iraagi kerge nafta hinnast. Selline hinnavahe on Reutersi andmeil mitme aasta suurim.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles