Lagarde'i surve sundis Schäuble leebuma

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Wolfgang Schäuble ja Christine Lagarde
Wolfgang Schäuble ja Christine Lagarde Foto: SCANPIX

Eilsel eurogrupi koosviibimisel paotus Kreeka jaoks poliitiline uks, kui Saksa rahandusminister Wolfgang Schäuble soostus uurima võimalusi Ateena laenumaksete tingimuste kergendamiseks.

Varasemalt oli Schäuble selliseid ideid alati jõuliselt tagasi tõrjunud, kirjutab Financial Times. Ministrid leppisid kokku, et katsuvad jõuda diilini 24. mail.

Kreeka kreeditorid eurotsoonis on Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) tugeva surve all nõudmiste ja tingimuste tõttu, mida fond hindab liiga rängaks.

Eelmisel nädalal laekus euroala riikide rahandusministritele kiri IMFi juhilt Christine Lagarde'ilt hoiatusega, et juba kuu aega väldanud arutelud Ateenalt nõutavate täiendavate eelarvekärbete osas on muutunud mõttetuks ning võlaleevendus tuleb jalamaid jutuks võtta, sest vastasel juhul riskitakse IMFi väljumisega programmist.

Financial Times on saanud heita pilgu Euroopa Stabiilsusmehhanismi (ESM) dokumendile, milles visandatakse võimalusi Kreeka laenumaksete tingimuste leevendamiseks.

Muu hulgas kaalutakse maksetähtaegade pikendamist viie aasta võrra, aastaste tagasimaksete piiramist ühe protsendiga sisemajanduse kogutoodangust (SKT) kuni aastani 2050 ning intresside piiramist 2 protsendiga.

Mainitakse ka radikaalset varianti, et IMF ostetakse välja odavamate ja pikaajalisemate ESMi laenudega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles