Rainer Nõlvak: optimeerisin läbi Panama makse

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rainer Nõlvak.
Rainer Nõlvak. Foto: Liis Treimann
  • USA maksusüsteemis jääd sa Nõlvaku sõnul välismaalasena alati kaotajaks.
  • Enne krooni tulekut tegeles Nõlvak arvutiäris illegaalse tegevusega.
  • 90ndate alguses kirjutas Nõlvak ise endale USAsse küllakutse ja see läks läbi.

Äri läbi Panama firma sarnaneb valikule, kas osta Maximast või Selverist, selgitab Facebooks Eestimaa Looduse Fondi nõukogu esimees ja Let's do it Global eestvedaja Rainer Nõlvak.

Rainer Nõlvak:

Panama paberid. Jah, kõik vastab tõele. Olin tõesti seotud ettevõttega Ivonshire Properties. Eelmise sajandi lõpul. Tõsi küll, tegu ei olnud Panama firmaga, vaid Bahamal registreeritud ettevõttega. Miks Bahama? Sest tol ajal elasin ma sealt 100 km kaugusel. Miks mitte USA? Seal tegutsesin ka ja olin samuti mõne ettevõttega seotud. Kuid Bahamas oli odavam. Seega jah, optimeerisin makse.

Miks, küsite? Ärge nüüd järgneva näite peale pahandage, aga kui te Maxima asemel Selverist midagi ostate, sest seal on odavam, siis te optimeerite ka makse. See pole kuritegu.

Eeltoodu ei tähenda, et ma USAs ja ka Eestis makse ei maksnud. Kes on olnud USA maksukohuslased need teavad, et selles maailma keeruliseimas maksusüsteemis jääd sa välismaalasena alati kaotajaks. USA Tax Departement on mulle siiani raha võlgu, ma pole suutnud leida aega ja motivatsiooni nendega vaidlemiseks. Nüüd vist on juba hilja ka. Bahama oli lihtsam, nende äriregister, muuseas, on avalik.

Olin tol kaugel ajal seotud veel päris mitme ettevõttega. Mitmed teisedki neist on praeguseks oma tegevuse lõpetanud. Mis teha, et kõik ettevõtmised ei õnnestu.

Õnnestumine, muidugi, on suhteline. Õppetunni eest tuleb aga tänulik olla. Tuleb meelde näiteks üks USAs registreeritud «maksuvaba» firma, mille direktorina ma 90ndate alguses ise endale USAsse küllakutse kirjutasin. Ameerikasse oli tol ajal nimelt viisat tarvis ning viisa jaoks oli vaja küllakutset. Sõita oli hädasti tarvis, aga polnud kedagi, kes külla kutsuks. No ja siis ma seisingi USA saatkonnas konsuli ees, omatehtud paber näpus. «Ise kirjutasid või,» küsis ta. «Jah,» vastasin. Piidles mind omajagu aega ning vastas «Hea küll» ning palus viisale järele tulla paar päeva hiljem. Ettevõtja elu on loominguline. Tunnistan, et tol ajal ei teinud me päris kõiki asju seadusetähe järgi. Praegu teeks teisiti, aga aeg oli tookord selline. Veel varasemast ajast ma parem ei räägi: enne krooni tulekut tegelesime arvutiäris suisa illegaalse tegevusega – polnud ju ametlikult võimalik valuutatki vahetada.

Ette ruttavalt: ma olen ka praegu seotud mitme väljaspool Eestit tegutseva firmaga. Mis teha, tehnoloogiaettevõtja amet on selline. Panamas neist õnneks ükski ei ole.

Üks asi veel. Mul on hea meel, et Panama paberid avalikuks tulid. Ehkki nende paberite hulgas oli ilmselt siis minu privaatne kirjavahetus advokaadibürooga. Ja mitte et mulle meeldib teile seda selgitust kirjutada. Aga ikkagi. Hoopis olulisem on, et kui andmed minu tegemiste kohta osutusid õigeteks, siis küllap vastavad tõele ka muud lekkinud faktid. Ja see kõik teeb ehk maailma pisut paremaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles