Mürgised munad jõudsid Saksamaalt teistesse riikidesse

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Munad.
Munad. Foto: SCANPIX

Dioksiini sisaldavad munad on Saksamaalt jõudnud ka Hollandisse ja Suurbritanniasse, kuid kõiki mürgiseid mune pole võimalik enam avastada, sest osalt on neid kasutatud teiste toiduainete nagu majonees ja küpsised tootmiseks.


Seda teatas eile Euroopa Komisjon, vahendas EUobserver.

Dioksiin võib põhjustada vähki ja nurisünnitusi. Euroopa Komisjoni tervisevoliniku pressiesindaja väitis samas, et praeguse juhtumi puhul on dioksiini sisaldus munades nii madal, et väikese hulga mürgiste munade söömisest inimestel terviseprobleeme ei teki.

Saksamaal sattusid müüki kümned tuhanded mürgised kanamunad, sest firma Harles und Jentzsch müüs loomatoidu valmistajatele 3000 tonni dioksiini sisaldavaid rasvhappeid. Ettevõte tunnistas süüd, kuid ei osanud selgitada, kuidas dioksiin toidulisandisse sattus.

Kui ilmnes, et mürgiste munade dioksiinisisaldus ületas lubatu mitmekordselt, siis püüti neid kauplustest kokku korjata, suleti üle 4700 farmi ning hävitati tuhandeid kanu.

Mürgikahtluse all olevatest farmidest eksporditi 3. detsembril Hollandisse 136 000 muna, mida kasutati toiduainetööstuses ja müüdi ka Suurbritanniasse. Hollandi toiduohutuse amet ütles, et eksporditud mürgistest munadest töödeldi vaid väga väike hulk, enne kui inspektorid need avastasid.

Euroopa Liidu eksperdid analüüsivad mürgijuhtumit 11. ja 12. jaanuaril ning ELi riikide toiduainetööstuse esindajad on oodatud Brüsselisse arutama, kuidas rasvhapete tootmist parandada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles