Soomes kaalutakse loobuda kiivri kandmise kohustusest (2)

Kerli Kivistu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Soome liiklusametnikud kaaluvad seadusemuutust, mis ei kohusta jalgrattureid kiivreid kandma. Praegune seadusandlus näeb ette, et ratturid peavad sõites kandma kiivrit, kuid rikkumise korral neid ei trahvita.

Kuigi seadus näeb ette, et ratturid peavad alati kandma kaherattalisega sõites kaitsvat peakatet, siis paljud inimesed ignoreerivad seda nõuet, vahendab Yle. Peamiselt seetõttu, et seadus ei näe ette karistust, mis tähendab seda, et politsei ei saa kiivrita sõidu eest jalgratturile trahvi teha.  

Liiklusohutuse ametnikud plaanivad õigusaktides muudatusi, mis võivad praegust korda suuresti muuta. Soome liiklusohutuse nõukogu tegevjuht Anna-Liisa Tarviainen ütles, et kaalul on kolm alternatiivset lähenemisviisi, millest kasutusele võetakse tõenäoliselt üks.

«Üks võimalikest variantidest on see, et seadus jääb samaks nagu see praegu on. Mõtleme ka sellele, et kiivrit peab kasutama, kuid me ei trahvi neid, kes seda ei tee. Samuti kaalutakse seda, et loobuda üldse kiivri kandmise kohstusest,» selgitas Tarviainen.

Teisalt, politseil ei ole vahendeid, millega jälgida kiivrite kasutamist ja seetõttu ei saa nad kirjutada ka trahve. «Aga meil on ka muud kohustused põhikirjas. Nimelt, jalgratturitel on keelatud sõita kõnniteel ning samuti ei tohi jalakäijad teed ületada punase tulega,» märkis Tarviainen ka muud olulist.

«Kiivri kandmine on alati soovitatav, isegi siis, kui politsei ei vaata ja trahve välja ei kirjuta,» pidas Tarviainen oluliseks mainida.

Näitajate kohaselt kandsid 1990. aastal vaid neli protsenti jalgrattureid sõites kiivrit. 2015. aastal kandsid keskmiselt ligi pooled kiivrit – täpsemalt 43 protsenti sõitjatest kandsid kaitsvat peakatet. Helsingis oli see näitaja koguni 80 protsenti.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles