Taavi Veskimägi: Eesti peab asuma eestvedajaks

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taavi Veskimägi
Taavi Veskimägi Foto: Peeter Langovits

Elerini juhatuse esimees Taavi Veskimägi kirjutab, et Eesti peab asuma eestvedama Soome-Eesti gaasijuhtme rajamise projekti.

Euroopa Komisjon on nentinud, et lisafinantseerimiseta Euroopa Liidu eelarvest ei ole EL 2020 kliima- ja energiapoliitika eesmärgid saavutatavad. Komisjoni ette valmistatud energia infrastruktuuri paketi kavandis on Balti riikide integreerimine ELi ühtse energiaturuga välja toodud prioriteedina. Balti riikide kui isoleeritud turu ühendamise prioriteetsust on korduvalt rõhutanud ka energeetikavolinik Günther Oettinger.

Veebruaris toimub energeetikale pühendatud ülemkogu. Seal peaks tekkima lõplik selgus, kas ja kuidas ollakse valmis liikuma edasi infra­struktuuri paketi ja spetsiaalse finantsinstrumendi loomisega. Kui tekib spetsiaalne instrument, siis saab mõni BEMIPi projektidest ka kindlasti finantseeringu.

Millise, sõltub nüüd meist endist – kuidas on projektid ette valmistatud ja mis on meie eelistus? Mina seaks gaasituru liberaliseerimise ja Eesti-Soome ühenduse rajamise prioriteediks pärast Estlink 2 valmimist. Selleks aga, et Balticconnector oleks üldse projektina esitatav, tuleb Eestil võtta initsiatiiv selle eestvedamisel. Nagu oleme teinud Estlink 1 ja 2ga.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles