Luige laadal: kuidas vältida pettuse ohvriks langemist?

Eleen Laasner
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Luigelaadal on palju näha ja veel rohkem teha.
Luigelaadal on palju näha ja veel rohkem teha. Foto: Jaanus Lensment

Tarbijakaitseamet ning politsei- ja piirivalveamet on ühise teavituskampaania «Ära lase ennast pügada!» raames kaardistanud kõige enam levinud petuskeemid, mida tutvustatakse kõikidele soovijatele ka Luige maaelu näituslaadal täna ja homme.

Politsei- ja piirivalveameti statistika järgi tekitavad petturid kahju aastas kokku ligi kom miljonit eurot. Kindlasti ei ole see lõplik number, sest tõenäoliselt tunnevad osad kelmile raha maksnud ohvrid ka valehäbi ega soovi juhtunust teatada politseile ega oma lähedastele.

Tarbijakaitseametisse laekunud pöördumistest nähtub, et sarnaselt müügitegevusega on kolinud internetti ka petturid. Petta saavad heausksed ostjad, kes tihti ei oska ohumärke ära tunda. Näiteks müüvad petturid olematuid tooteid, ei pane ostetud kaupa teele või müüvad kirjeldusele mitte vastavaid tooteid või teenuseid. Inimestel tasub olla ettevaatlik tagant kiirustavate ja enda andmeid varjavate müüjatega nii internetis kui ka mujal, et mitte petta saada. Samuti tuleb meeles pidada põhitõde, et kui miski tundub liiga hea, et olla tõsi, siis see ilmselt ei olegi tõsi.

Oht pettuste ohvriks langeda ei ole ainult ostjatel, vaid ka müüjatel. Leidub ka selliseid ostjaid, kes jätavad müüjale kauba eest tasumata või võltsivad müüjate veenmiseks pankade maksekorraldusi.

Väljaspool internetti tegutsevad agressiivse müügitaktikaga kauplejad, näiteks niinimetatud poti-panni müüjad tänavail ja kaubanduskeskuste parklates, kelle kaup on teadmata päritolu ja kvaliteediga ning müüja oma andmeid ei esita. Samuti võib rahvarohketes paikades kohata valedel alustel annetuste korjajaid, kes heatahtlikke inimesi ära kasutavad. Levivad ka pettused telefoni teel, kus eakatelt inimestelt petetakse välja tuhandeid eurosid, rääkides väljamõeldud lugusid hättasattunud lähedastest.

Ametid usuvad, et petta saamise vältimiseks saavad inimesed palju ära teha ning seepärast ongi nad ka laadal nõu andmas. Teadlikum inimene teeb kelmide elu palju keerulisemaks. Astuge telki julgelt ligi ja küsige nõu!

Ametite telgi tunneb ära oranži värvi järgi, mis asub laada sissepääsu lähedal boksis V97. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles