Pääsukesemärk omistati põnevatele toodetele

Maria Joost
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tarbijatel on kvaliteedimärkide järgi poelettidelt kergem üles leida ekspertide poolt hinnatud ja püsivalt kõrge kvaliteediga Eesti tooteid.
Tarbijatel on kvaliteedimärkide järgi poelettidelt kergem üles leida ekspertide poolt hinnatud ja püsivalt kõrge kvaliteediga Eesti tooteid. Foto: Ants Liigus

Eesti 19 toidutootja tunnustatud toodete hulgas on mitmeid põnevaid leide, nende seas ka Leopoldipallid, vikerkaareleib ja hapukapsakrõpsud.

26.-28. aprillini Eesti Põllumajandus-Kaubanduskojas toimunud toidutoodete hindamise tulemusel sai 30 uut toodet Tunnustatud Eesti Maitse päritolu- ja kvaliteedimärgi ning seitse toodet Tunnustatud Maitse kvaliteedimärgi. Eesti 19 toidutootja tunnustatud toodete hulgas on mitmeid põnevaid leide. Olgu nimetatud kasvõi Leopoldipallid, vikerkaareleib, hapukapsakrõpsud, arooniakama, maapirnisnäkid või kuldjuure naps.

«Hindame toidutoodete kvaliteeti juba ligi kakskümmend aastat. Kogenud toidukvaliteediekspertide arvamus on kasulik nii tootjatele kui tarbijatele. Tootjad saavad hindamise tulemusena põhjaliku ja sõltumatu tagasiside oma toodete omaduste ja maitse kohta, mis aitab Eesti toidu kvaliteeti hoida ja tõsta. Tarbijatel on kvaliteedimärkide järgi poelettidelt kergem üles leida ekspertide poolt hinnatud ja püsivalt kõrge kvaliteediga Eesti tooteid,» selgitas Põllumajandus-Kaubanduskoja juhataja Roomet Sõrmus.

«Pääsukesemärgi abil saavad tarbijad väärtuslikku infot, et lisaks toote kõrgele kvaliteedile on selle valmistamisel kasutatud põhitooraine kodumaist päritolu. Eesti toorainest valmistatud toit on kõige värskem, harjumuspärasem ja usaldusväärsem. Kodumaisest toorainest valmistatud toidu eelistamine annab tööd meie oma põllumeestele,» lisas Sõrmus.

Toidukvaliteedi eksperdid hindasid märgi kandmise õigust taotlevaid tooteid pimetestil kuues tooterühmas. Märgi kandmise õiguse saab nii laboratoorse kui sensoorse hindamise edukalt läbinud toode. Toodete sensoorsel hindamisel on põhirõhk maitsel, lisaks maitsele hindavad eksperdid ka toodete välimust, konsistentsi ja lõhna.

Lisaks uute toodete hindamisele kontrollisid toidueksperdid juba varasemast märki kandva 28 toote kvaliteeti, mille käigus tuvastati vaid kahel tootel puudused, mis tuleb ettevõtetel kõrvaldada, vastasel korral tooted kvaliteedimärki enam kanda ei tohi.

Eelmisel aastal avaldatud TNS EMORi uuringu kohaselt on pääsukesemärk Eesti tuntuim toidumärgis, mida teab 87 protsenti Eesti tarbijatest. Toote kõrgele kvaliteedile ja kodumaisele päritolule viitav Tunnustatud Eesti Maitse märk antakse tootele, mille põhitooraine on 100 protsenti eestimaine ning mis läbib edukalt laboratoorse ja sensoorse hindamise. Pääsukesemärki kandvate toodete valmistamiseks kasutatud tooraine päritolu kontrollitakse jooksvalt ka ettevõtetes kohapeal.

Toote kõrgele kvaliteedile viitav Tunnustatud Maitse märk antakse Euroopa Liidus toodetud tootele, mis läbib edukalt laboratoorse ja sensoorse hindamise. Toote valmistamisel kasutatud tooraine päritolu ristikumärgi puhul ei kontrollita.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles