Tusk kutsus eurotsooni Kreeka reformides kiiresti kokku leppima

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Tusk.
Donald Tusk. Foto: SCANPIX

Euroopa ülemkogu eesistuja Donald Tusk kutsus teisipäeval eurotsooni kiiresti lõpule viima kõnelused Kreeka uue reformipaketi üle.

«Kutsun rahandusministreid kiiresti kokkuleppele jõudma,» ütles Tusk ajakirjanikele Brüsselis Jaapani peaministri Shinzo Abe ja Euroopa Komisjoni presidendi Jean-Claude Junckeriga kõnelusi alustades, vahendab BNS.

«Loodan, et mai lõpuks, kui me kohtume G7 kohtumisel, antakse Kreeka programmi elluviimisele positiivne hinnang. Tahan julgustada ministreid ja institutsioone kahekordistama jõupingutusi programmi hindamise lõpuleviimiseks,» lausus Tusk.

Eurotsooni rahandusministrid kohtuvad 9. mail lootuses jõuda kokkuleppele Kreeka kolmanda abipaketi elluviimise esimeses hindamises. Kõnelused Kreeka reformide hindamise üle on veninud alates eelmise aasta lõpust.

Ateena ja ELi ning Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) kõnelustel takistab edasiliikumist nõudmine, et Kreeka võtaks endale täiendavad reformikohustused juhul, kui ta ei suuda 2018. aastaks viia kulutusi kokkulepitud tasemele.

«Me peame tagama, et Euroopa panustab ebastabiilsuse asemel stabiilsusesse. Peaksime tegema kõik endast oleneva ebakindluse hajutamiseks,» lausus Tusk. «Pole kahtlust, et Kreeka programmi hindamise edukas lõpuleviimine tugevdaks usaldust.»

Kokkulepe avaks Kreekale tee abipaketi maksete saamiseks, mis võimaldaksid riigil teha suvel Euroopa Keskpangale kaks laenu tagasimakset.

Eurotsoon ja Kreeka sõlmisid mullu suvel 86 miljardi euro suuruse kolmanda abipaketi. IMF ei ole veel paketiga ühinenud, sest nõuab Kreekale mingil kujul võlaleevendust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles