Soome advokaat kurtis Panama pabereis: Eesti maksuamet käib pinda

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mossack Fonseca peakorter Panamas.
Mossack Fonseca peakorter Panamas. Foto: Arnulfo Franco / AP

Aktiivselt skandaalse Mossack Fonseca konsultatsioonifirma teenuseid vahendanud Soome jurist Sami Saarinen kaebas 1990ndate lõpus büroole, et Eestis on tal raske tegutseda tülikate maksuametnike pärast, vahendas Soome rahvusringhääling YLE.

Saarinen on üks aktiivsemaid soomlastest ettevõtjate ja Mossack Fonseca vahendajaid, kirjutas YLE portaal Panama paberitele tuginedes. Saarineni ja büroo kirjavahetus ning telefonikõnede lühiüleskirjutused paljastavad huvitavaid üksikasju, muu hulgas näiteks seda, kuidas Soome advokaat aitas ühel oma kliendil offshore firma kaudu täitevmenetluse eest Porschet varjata.

1999. aastal rääkis Saarinen Mossack Fonseca esindajale telefonis, et tegutseb peamiselt Tenerife ja Eesti kaudu, ning sedagi, et Eestis on tema offshore firmade äril rasked ajad. «Maksuametnikud jahivad omanikke taga nagu hullud,» kurtis mees.

Mõned aastad varem küsis Saarinen Mossack Fonsecalt kinnitust, et kas büroos on offshore ettevõtete tõeliste omanike nimed ikka kaitstud. Büroo kinnitas talle, et kõik andmed on sada protsenti konfidentsiaalsed.

Teine Soome jurist Kimmo Vesander küsis Mossack Fonsecalt omakorda, kas büroo saab aidata tema Vene kliente sularaha kantimisega. «Meil on kliente Venemaal, kes tahavad maalt välja viia igal nädalal 1-2,5 miljonit dollarit, lääne pangakontodele. Kas saate aidata?» tunneb ta huvi, pidades vajalikuks lisada, et raha «ei ole narkoraha».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles