Tarbijakaitse meeldetuletus: tšekiprinterita taksojuhile võib maksmata jätta (10)

Aivar Pau
, tehnikaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aastavahetusel on Taxify teenusehinnad tunduvalt kõrgemad.
Aastavahetusel on Taxify teenusehinnad tunduvalt kõrgemad. Foto: Aivar Pau

Eesti kehtivate seaduste kohaselt alluvad Taxify ja Uberi sõidujagajad teatavasti hetkel veel taksodele kehtestatud seadusesätetele, mis tähendab ühtlasi klientide õigust keelduda sõidu eest tasumisest juhile, kelle autos puudub printer paberkujul tšeki väljastamiseks.

Tarbijakaitseameti esindaja Pille Kalda sõnul on ühistranspordiseaduse kohaselt kohustatud sõidukijuht taksoveol muu hulgas andma sõitjale printeril trükitud kviitungi.

Kviitungile peab olema märgitud vedaja nimi ja registrikood, sõiduki registreerimismärk, teenuse osutamise kuupäev ning alguse ja lõpu kellaaeg, tee pikkus, kasutatud hinnad ja soodustused, osutatud teenuse maht ja maksumus kõigi kasutatud hindade ja soodustuste lõikes ning üldmaksumus.

«Kui sõidukijuht seda kohustust ei täida, on sõitjal õigus tasumisest keelduda,» kinnitas Kalda.

Seda, et sõidujagajate puhul on tegemist ühistranspordiseadusega reguleeritud tasulise sõitjateveoga, tunnistas politsei juba veebruari alguses. Muu hulgas nõuab seadus ka kõigilt sellist teenust pakkuvatelt juhtudelt vastava tegevusloa olemasolu. Tasulise sõitjateveo osutamine ilma seaduses ettenähtud dokumentideta on politsei hinnangul selge seaduserikkumine.

Sõidujagamisega tegelevad kõik Uberi juhid ning vähemalt 20 protsenti kõigist Taxify vahendusel tasulist sõitjatevedu pakkuvatest juhtidest.

Nendele teenustele erikorra loomine on kavandatud ühistranspordiseaduse uude versiooni, kuid riigikogus on see alles esimesel lugemisel. Kõige optimistlikumate hinnangute kohaselt võiksid uued reeglid jõustuda jaanipäeva paiku. Samas on näiteks justiitsministeerium hoiatanud, et taksodele ja sõidujagajatele erinevate reeglite kehtestamine on põhiseadusevastane, kuna teenus on tegelikult täpselt sama - sõitja vedamine punktst A punkti B.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles