Bitcoini hind kerkis 500 dollari lähedale (2)

Birgit Podelsky
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Blockchainil põhinev krüptoraha Bitcoin
Blockchainil põhinev krüptoraha Bitcoin Foto: DAVID GRAY/REUTERS

Krüptovaluuta bitcoin väärtus on järsult tõusnud. Sellele võib olla mitu põhjendust. 

Bitcoini hiilgeajal 2013. aasta detsembris küündis ta hind 1200 dollarini, mis peale seda on olnud vabalanguses. Kuid lõpuks peale kahte aastat on maailma väärtuslikema krüptovaluuta hind jõudmas taas 500 dollari tasemeni – praeguse 466 dollari taseme juures oli krüptoraha viimati 2014. aasta septembris, vahendab International Business Times. 

Krüptovaluuta hind tõusis 466 dollarini möödunud teisipäeval ja jätkas siis kahenädalast tõusutrendi. Vahetult enne seda hüpet püsis valuuta hind kuu aega võrdlemisi stabiilsena ja kõikus 410 ja 430 dollari vahel, mis on harv nähtus bitcoin'i puhul.

Äkilise positiivse huvi põhjus bitcoin'i vastu on veel selgitamisel, kuid arvatav seos võib peituda uutlaadi koodis, mis pidi suurendama samaaegsete tehingute arvu bitcoin'i võrgus. Uue koodi nimi on Segregated Witness aka SegWit (Eraldi Tunnistaja - toim) ja see toodi välja esmakordselt möödunud detsembris. 

Bitcoin'iga kauplevad firmad ning ülemaailmsed kasutajad loodavad et SegWit eemaldab põhiprobleemi bitcoin'i võrgus, milleks on tehingute pikad, vahel kuni 40-minutilised ooteajad. Ülekoormatud võrgus on sageli ootel üle 40 000 tehingu. 

Teiseks hinnatõusu põhjuseks loetakse bitcoin'i kaevurite preemiate vähendamist. Bitcoin'i «kaevandamine» toimub läbi keeruliste matemaatiliste võrrandite lahendamise. Kui praegu saavad kaevurid 25 bitcoin'i ühe lahendatud bloki eest, siis juulist soovitakse seda kärpida poole võrra ehk 12,5 bitcoin'i peale. Sellisele süsteemile pani alguse anonüümne bitcoin'i looja Satoshi Nakamoto, et raskendada bitcoin'i kaevandamist.

Kolmas põhjendus võib olla ka hiljutine avaldus videomängude looja Valve poolt. Nimelt soovivad nad kasutada bitcoin'iga maksmist ühe variandina Steami-nimelises mängude levivõrgus, milles on üle 125 miljoni kasutaja. Raportite kohaselt hakkab Valve maksete vahendamisel koos töötama bitcoin'i maksesüsteemi BitPayga. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles