Üürikodus elamine toob kaasa suurimad püsikulud (2)

Eleen Laasner
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik

Balti elamiskulude analüüsist selgus, et kui isiklikul eluasemel elava neljaliikmelise Tallinna pere kodukulud on ligi 180 eurot kuus, siis laenuga ostetud kodu puhul 590 ja üürikorteri puhul 600 eurot.

Üüripinnal elav pere kulutab toidule ja majapidamisele ligi 44 protsenti sissetulekust. Kõige pingelisem eelarve on eluaset üürivatel leibkondadel Riias ja Vilniuses, kus püsikulud neelavad pere-eelarvest suurima tüki. Vilniuses jääb üürikorteris elavale perele pärast toidu- ja majapidamiskulude katmist kätte 25 protsenti ja Riias 35 protsenti sissetulekust. Tallinnas on pärast üüri, kommunaal- ja toidukulusid leibkonnal kasutamiseks 1140 eurot ehk 56 protsenti kogusissetulekust.

«Kulutused isiklikule eluasemele on loomulikult palju väiksemad kui üürikodus või pangalaenuga ostetud korteris, kuna siis ei ole vaja tasuda igakuiseid üüri- ja laenumakseid. Võrdluseks võib öelda, et kui neljaliikmeline perekond, kes elab 70 ruutmeetri suuruses endale kuuluvas korteris, kulutab Tallinnas iga kuu kodule umbes 9 protsenti oma sissetulekust, siis üürikodus elades kulub eluasemele juba ligi kolmandik,» ütles Swedbanki rahaasjade teabekeskuse juht Lee Maripuu.

Meie Balti naabrite jaoks on üürikodus elamine tunduvalt kulukam – koos kommunaalteenustega kulub renditud korterile Riias 36 protsenti ja Vilniuses 46 protsenti pere sissetulekust. «Tallinnas on korteri üürimine ja kodulaenumakse olnud aastaid üsna sarnases suurusjärgus – nii ühe kui teise peale kulub umbes kolmandik kahe leivateenijaga pere sissetulekust,» märkis Maripuu ja lisas, et jätkuvalt madala Euribori, keskmise sissetuleku tõusu ja üldiselt hea tarbimiskindluse tõttu on laenamine leibkondadele atraktiivne ja varasemast ka jõukohasem. Keskmine kodulaenude intress oli 2016. aasta esimeses kvartalis 2,65 protsenti ning aastatagusega võrreldes on see veidi langenud.

Kui Riia, Tallinna ja Vilniuse üürihinnad on üsna sarnased, ulatudes magalapiirkonnas 5–6 euroni ruutmeetri eest kuus, siis oma kodu ostmine on Tallinnas kulukam kui ülejäänud Baltikumis. «Kui võrrelda näiteks Tallinna ja Riia kinnisvara hindasid, siis siin tuleb nii-öelda mägedel asetseva korteri ruutmeetri eest välja käia umbes 1300 eurot, samal ajal kui samaväärse korteri ruutmeeter Riias maksab ligikaudu 730 eurot,» tõi Maripuu välja.

Erinevad teabekeskuse uuringud näitavad, et Eesti inimesed tahavad olla oma kodu omanikud ja üürimist nähakse pigem ajutise alternatiivina. «Arvestades, et Tallinnas on üürikulu pea võrdne eluasemelaenu igakuise tagasimaksega, siis tundubki oma kodusse investeerimine igati mõistlik otsus. Teisalt tuleks eelkõige pikaajaliste finantskohustuste võtmisel arvestada võimalikke stsenaariume, kus laenuintress kasvab 1–2 protsendipunkti võrra või leibkonna sissetulek väheneb,» ütles Maripuu.

Aanalüüsis tehakse Swedbanki Rahaasjade Teabekeskuse loodud ühe- ja neljaliikmeliste leibkonnamudelite alusel kindlaks peamised majapidamiskulud (toidule, eluasemele ja ühistranspordile). Uuringus kasutatud leibkonnamudelid sarnanevad tavapäraste elu- ja töötingimuste ning tarbimistavade poolest Balti riikide pealinnade keskmiste leibkondadega, ent neid ei saa käsitleda Balti riikide statistiliselt keskmiste leibkondadena.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles