Raha võib teenida ka käbide korjamisega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Käbid
Käbid Foto: Ants Liigus/ Pärnu Postimees

Eelmise riigikorra ajal toimis üsnagi populaarse talvise tööna kuuse- ja männikäbide korjamine - neid osteti siis ja ostetakse ka nüüd kokku seemnete saamiseks, millest kasvatatakse uued puud.

«Veneaegsest varumisest erineb praegune selle poolest, et kui siis korjati käbisid, kust juhtus, siis nüüd tuleb enne korjamist taotleda keskkonnaametist õiend. See väljastatakse vähemalt 50-aastasest ja vähemalt poole hektari suurusest korraliku puistuga metsast käbide korjamiseks ja seda saab teha koostöös raiemeestega,» selgitas ajalehele Meie Maa riigimetsa majandamise keskuse (RMK) seemnemajanduse tootmisjuht Alvar Peterson.

Männikäbide liitrist maksab RMK praegu 46 eurosenti (7,2 krooni).

Mõistagi tohib korjata vaid värskeid, mitte vanu käbisid, need ei tohi olla kahjustatud ja minimaalne käbi läbimõõt peab olema 2 cm.

Minimaalne kogus, mis ühelt müüjalt ostetakse, on vähemalt 500 liitrit, ülempiiri pole. Käbid võetakse vastu RMK käbikuivatis Lääne-Virumaal Kullengal, mis asub Porkuni lähedal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles