Pindi: maksudega petetakse iga kümnenda kinnisvaratehingu juures

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maja sai muu hulgas ka uued aknad.
Maja sai muu hulgas ka uued aknad. Foto: Arvo Meeks

Kinnisvarafirma Pindi Kinnisvara hinnangul tehakse maksupettusi iga kümenenda elukondliku kinnisvara tehingu juures, vahendab BNS.

«Kinnisvaratehingute puhul on levinud skeemiks näidata tehinguhinda madalamana, et vältida liigset maksustamist, see omakorda aga moonutab tugevalt turgu,» ütles Pindi Kinnisvara tegevjuht Lauri Tabur pressiteates.

«Hämarate tehingute mõju turustatistikale on võimatu täpselt hinnata, kuid osades väikelinnades võivad olla tegelikud tehinguhinnad teatud varatüüpide puhul suisa mitmekümne protsendi jagu kallimad, kui statistika seda kuvab,» lisas Tabur ning hindas, et maksudega optimeeritakse kuni 10 protsendi elukondlike tehingute puhul.

Taburi sõnul ostetakse suuremateski linnades pea pooled elukondlikest varadest ilma pangalaenuta, väikelinnades aga veelgi rohkem, mis peibutab varade müüjaid tulumaksust kõrvale hiilima. «Kui müüjal lasub peale vara võõrandamist kasvõi osaline tulumaksu kohustus, siis tekib tal kiusatus maksukoormuse alandamiseks küsida ostjalt väikese allahindluse eest osa müügisummast sularahas, millega viimased tihti ka nõus on,» märkis ta.

Taburi sõnul on sellne trend ohtlik ning mõjutab kinnsivaraturustatistikat, millele turuosalised oma otsuste langetamisel tuginevad. «Lisaks saab varjatud puuduste ilmnemisel ostja tagasi küsida ainult summa, mis on lepingusse kirja pandud ning esialgne allahindlus võib päädida suure rahalise kaotusega,» märkis ta.

«Kinnisvarabüroode osalusel tehtud tehingutes ei tule selline teguviis kõne allagi, kuid paraku oleme me kõrvaltvaatajatena sageli tunnistajateks, et kõik ostjate ja müüjate vahelised otsetehingud ei ole nii-öelda puhtad,» märkis Tabur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles