Vene miljardäridest farmerid teenivad sanktsioonidelt hästi

Kadri Hansalu
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ros Agro omanik Vadim Moškovitš
Ros Agro omanik Vadim Moškovitš Foto: ITAR-TASS / Scanpix

Venemaa geopoliitilised konfliktid, langev nafta hind ja nõrk rubla mõjuvad riigi suurimale avalikule põllumajandusettevõttele üllatavalt hästi.

Ros Agro Plc’l on ambitsioonikad plaanid ehitada Suurbritannias noteeritud aktsiaid müües Venemaal suuri seafarme ja kasvuhooneid, lisaks osta kokku teisi firmasid, kirjutab Bloomberg.

Need esimesed Londonis alates mullu oktoobrist turule tulevad vene aktsiad näitavad, et Venemaa põllumajanduses on toimumas renessanss, millest võidavad eelkõige riigi miljardärid, kes investeerivad tomatitesse ja õunapuudesse.

Sanktsioonid on andnud võimaluse kodumaistele tööstustele toodangut suurendada – põllumajandustoodang tõusis mullu Venemaal kolme protsendi võrra, kuigi majandus ise langes 3,7 protsenti. Ros Agro ja selle aktsionärid on sellest võitnud – ettevõtte globaalsete võlakirjade hind on alates 2014. aasta augustist kahekordistunud.

2013. aastal oli Venemaa maailmas suuruselt üheksas toiduimportija, kuid 2015. aastaks vähendas importi ligi 40 protsenti, selgub valitsuse andmetest. Venemaa president Vladimir Putin ütles mullu, et riigi suured põllumaad teevad neist selles valdkonnas maailma rikkaima riigi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles