ELi riigid hakkavad Panama skandaali valguses rohkem infot vahetama

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Panama politsei organiseeritud kuritegevuse vastu võitlemise üksus otsis läbi advokaadibüroo Mossac Fonseca peakontori
Panama politsei organiseeritud kuritegevuse vastu võitlemise üksus otsis läbi advokaadibüroo Mossac Fonseca peakontori Foto: SCANPIX

Euroopa Liidu (EL) rahandusministrid rääkisid eile Amsterdamis mitteametlikul majandus- ja rahandusküsimuste nõukogul (Ecofin) Panama maksuskandaalist ning võitlusest maksupettuste ja maksudest kõrvalehoidmisega, teatas rahandusministeerium. 

«Eesti toetab maksupettuste, maksudest kõrvalehoidumise ja rahapesuvastaste meetmetega tegelemist ja nende edasiarendamist,» ütles rahandusminister Sven Sester. «Ühinesime viie suure ELi riigi poolt algatatud avaldusega, millega hakatakse automaatselt vahetama infot ettevõtete tegelike omanike üle. See aitab suurendada läbipaistvust ning võidelda rahapesu, maksude vältimise ja ebaseadusliku rahastamise vastu,» lisas ta.

Avaldusega liitusid kõik ELi riigid, teatas rahandusministeerium.  

Eile hommikusel euroala rahandusministrite ehk eurorühma kohtumisel said ministrid infot Kreeka abiprogrammi esimese ülevaatuse hetkeseisust ning hindasid seda, kuidas Kreeka on ülesandeid seni täitnud. Ühtlasi täpsustati programmis üldisemalt sõnastatud eesmärkide saavutamise detailseid meetmeid.   

«Kreeka on viimasel ajal edenenud esimese ülevaatuse lõpetamiseks Euroopa Komisjoni ja Rahvusvahelise Valuutafondiga vajaliku kokkuleppe suunas,» teatas Sester. «Arutasime ka võimalikke lisameetmeid, mida Kreeka peaks rakendama juhul, kui praegustest ei piisa eelarvepositsiooni parandamiseks mullu suvel kokkulepitud graafikus»

Eurorühm kinnitas avalduses, et on valmis ka järgmise nädala neljapäeval erakorraliselt kogunema, et Kreeka olukorda arutada.

Lisaks rääkisid euroala rahandusministrid riikliku maksejõuetuse raamistikest. Ministrid arutasid, kas ja mis alustel võiks maksejõuetuse protseduure riikides võrrelda ning omavahel paremini koostööd teha.

Eesistuja Holland tutvustas Ecofinil plaani jätkusuutlikule majandusele üleminekust ning selle rahastamisest. Oluline on finantssektori suurem panus, et võimaldada jätkusuutlikke investeeringuid ning pakkuda riskide juhtimiseks ja kaitseks kindlustust ning finantsinstrumente.

Ministrid rääkisid veel ka ELi eelarve koostamise põhimõtetest, pangandusliidust ning arutlesid eelarvereeglite muutmise üle.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles