Homme selgub, palju on Eestis zombie-domeene

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Homme lõpeb 6-kuuline üleminekuperiood, mil inimestel on võimalus oma enne 5. juulit 2010 vana korra järgi registreeritud domeen ümber registreerida, teatas Eesti Intrneti SA.
 


«Domeenireformi üks eesmärke on registri korrastamine, kuna register sisaldab väga suures hulgas 18 aasta jooksul sinna kogunenud, kuid enam mitte kasutuses olevaid nn zombie-domeene.

Homme õhtuks, kui lõpeb kuuekuuline ümberregistreerimisperiood, on selge, kui palju .ee domeene on reaalselt kasutuses ja kui suur osa vana registri mahust on sinna jäänud zombied,» ütles Eesti Interneti SA juhatuse esimees Marek-Andres Kauts.

Tänaseks on korrastatud registris kokku 40 000 domeeni, millest ümberregistreeritud vanu on 30 000. Igapäevaselt registreeritakse ümber suurusjärgus 500 domeeni, viimastel nädalatel umbes 900 domeeni.

Samas on mitte kasutuses olevate domeenide seas ka hulk väärtuslikke domeene, mille uuesti registreerimise ja kasutusele võtmise vastu tuntakse suurt huvi.

Ümberregistreerimata domeenide suhtes alustatakse peale homset ehk 5. jaanuari kustutusmenetlust, mille tulemusena domeenid muutuvad vabaks.

Kustutusmenetluse tulemusena lakkavad domeeniga seotud e-postiaadressid ja kodulehed töötamast. Kustutusmenetluse lõpuks kustutatakse domeen registrist ja selle registreerimine muutub kõigile soovijatele vabaks.

«Kustutusmenetlus on kliendisõbralik ja esimesed 30 päeva on aegumisperiood, mille käigus avalikus domeeniregistris tehakse nime juurde märge «kustutamisel», kuid domeen on veel kasutatav.

Seejärel veebruaris muutub domeen mitteaktiivseks ja sellega seotud koduleht ja e-postiaadress lakkavad töötamast.

Alates aprilli algusest saavad ümberregistreerimata domeenid vabaks kõigile soovijatele ja neid on võimalik «kes ees, see mees» printsiibi järgi üldises korras registreerida,» selgitas Kauts.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles