Türgile lubatud viisavabadus põhjustab pealinnades «paanikat» (4)

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi lipp
Türgi lipp Foto: SCANPIX

Euroopa diplomaadid on agoonias poliitiliselt plahvatusohtliku tõotuse pärast tagada viisavaba sissesõit 80 miljonile türklasele, samal ajal kui Ankara hoiatab migratsioonidiili seiskamisega, kui juuniks positiivset otsust ei laeku.

Saksamaa, Prantsusmaa ja teised on närvilised moslemite sisserände poliitiliste tagasilöökide pärast ning on hakanud uurima võimalusi, kuidas järeleandmist valijatele suupärasemaks sättida.

Muugulgas kaaluvad nad «turvaklausleid», lisatingimusi või lubaduse lahjendamist, kirjutab Financial Times. Niigi keerukatele kaalutlustele lisavad pingeid Euroopa Liidu eelseisvad otsused Ukraina, Gruusia ja Kosovo võimaliku viisavabaduse küsimuses.

Mitmete kõrgete Euroopa diplomaatide sõnutsi on kaalutud ka nn hädapiduri kasutust, mis võimaldaks viisadiili teatud olukorras peatada. Samuti on vaetud viisaprivileegide pakkumist vaid Türgi ärimeestele ja ülõplilastele. Või siis rakendada USA-stiilis karmimaid kontrolle külastajate suhtes.

Türgi suursaadik Euroopa Liidus Selim Yenel nimetas kõike ülalmainitut «täiesti vastuvõetamatuks» ning rõhutas: «Nad ei saa ega tohi mängureegleid muuta.»

Ühe kõrge euroametniku sõnutsi peegeldab alternatiivide otsing «kasvavat paanikat» Berliinis ja Pariisis tõotuse täitmise tähtaja lähenedes.

Türgi viisavabadus ei ole läinud mööda ka Brexiti debatist. Eile pidi peaminister David Cameron rahvale selgitama, et pääs Schengenisse ei taga türklastele automaatset sisenemisõigust Suurbritanniasse.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles