«Ma armastan eestlasi! Nad on kreisid!» - käivitus üleilmne idufirmade kauplemisplatvorm (galerii)

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eestlaste loodud ettevõte käivitas täna üleilmse kaasamis- ja kauplemisplatvormi Funderbeam Markets, mis loob igale inimesele võimaluse idufirmadesse investeerimiseks, muudab need investeeringud hiljem kaubeldavaks ja loob alustavatele ettevõtetele võimaluse kergemalt rahastajaid leida.

Funderbeam Marketsi põhiideeks on idufirmadesse investeerimisvõimaluse loomine läbi sündikaatide. «Sündikaat on nagu fond, kuhu on koondatud äriinglite ja väikeinvestorite investeeringud, et see siis ühe tehinguna ettevõttesse paigutada. Investorid saavad oma investeeringutega aga hiljem turul kaubelda,» kirjeldas seda ettevõtte juht ja  üks  asutaja Kaidi Ruusalepp.

Kaidi Ruusalepp Funderbeami avamisel (Mihkel Maripuu)
Kaidi Ruusalepp Funderbeami avamisel (Mihkel Maripuu) Foto: Mihkel Maripuu

Platvorm on unikaalne ka selle poolest, et digitaalsete varadega tehtavaid tehinguid salvestatakse  blokiahela tehnoloogiale, mis on eelkõige tuntud kui krüptoraha bitcoin alusplatvorm.

Ruusalepa hinnangul aitab loodud lahendus lahendada varase faasi investeeringute väga madala likviidsuse probleemi. Näiteks möödunud aastal paigutati idufirmadesse üle 100 miljardi euro, kuid kaubeldav pole neist investeeringutest praktiliselt ükski. Investorid on sunnitud ootama kasumlikku väljumisvõimalust mitmeid aastaid.

«Kapitalirohkus on börside olemust radikaalselt muutnud. Kasvukapitali kaasamise asemel on börsidest saanud varajaste investorite väljumisväravad,» ütles Ruusalepp. «Paraku ei pääse enamik inimesi varase faasi investeeringutele ligi. Samuti on kapital muutunud globaalseks, aga tehingute tegemine piiride üleselt on jätkuvalt suur peavalu. Me võtsime nõuks see asi korda teha.»

Esimesena kaasavad platvormil raha kodumaised startupid Huntloc, Paytailor, Shipitwise, SportID, ja Sportlyzer.

«Funderbeam on meie silmis sama innovaatiline lähenemine investeeringutele, kui meie enda lähenemine kaubavoogudele või Tranferwise'i lähenemine rahaturule. Vana majandus ei mõista seda veel, kuid juba pelgab. Tegelikkuses aga on nende ettevõtete filosoofia - kasutaja eest parimate valikute tegemine,» ütles Shipitwise’i üks asutajatest Aleksander Gansen Postimehele.

«Kisub põnevaks»

«Praegune turg ei toimi,» sõnas Funderbeam Marketsi käivitamisüritusel videopöördumisega esinenud Tim Draper, tuntud riskikapitalist ja Eesti e-resident, kelle edukate investeeringute hulgast leiame näiteks Skype’i, Tesla, Baidu ja Hotmaili.

«Avalikud turud lihtsalt ei tööta ja Funderbeam otsustas selle peale asja käsile võtta. Siin kisub veel põnevaks — investeeringud muutuvad privaatturgudel kaubeldavaks ja ma olen uhke, et Funderbeam selle juhtuma paneb. Ma armastan eestlasi! Nad on kreisid!»

Funderbeami asutasid 2013. aasta suvel Kaidi Ruusalepp, Urmas Peiker ja Villu Arak. Esimese tootena valmis 2015. aastal globaalne idufirmade ja investorite andme- ja analüüsiplatvorm Funderbeam Data. 2016. aasta aprillis käivitati blokiahelal põhinev startuppide investeerimis- ja kauplemisplatvorm Funderbeam Markets.

15 töötajaga ettevõte on praeguseks kaasanud 1,75 miljonit eurot, seda peamiselt eesti ja briti äriinglitelt ning ühelt riskikapitalifirmalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles