E-sigarettidelt hakatakse nõudma lapse- ja võltsimiskindlust

Nele-Mai Olup
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
E-sigarettide täitevedelike müük on seni olnud reguleerimata.
E-sigarettide täitevedelike müük on seni olnud reguleerimata. Foto: Toomas Huik

Eesti peab üle võtma euroliidu tubakaseaduse direktiivi, mis muuhulgas nõuab nende täitevedelike pakendite muutmist võltsimiskindlaks, ka keelatakse tervisemõjuga seostatavaid ainete lisamine täitevedelikku.

Eelnõu täiendab tubakaseadust elektroonilise sigareti ja elektroonilise sigareti nikotiini sisaldava täitevedeliku turustamise nõuetega, teatas riigikogu. Täna riigikogus arutluse all olnud seadusemuudatusega kehtestatakse nõue, et elektrooniliste sigarettide täitepakendid peavad olema lapsekindlad, võltsimiskindlad, kaitstud purunemise ja lekkimise eest ning varustatud mehhanismiga, mis hoiab ära täitmise ajal nende lekkimise.

Samuti kehtestatakse nõuded nikotiini sisaldava elektroonilise sigareti täitevedeliku koostisele, vältimaks kahjulikke lisaaineid, juhuslikke mürgistusi ja koostise ebapuhtusest tulenevaid terviseriske. Nikotiini maksimumsisaldus täitevedelikus on sätestatud 20 milligrammina milliliitri kohta. E-sigareti vedelik ei tohi sisaldada vitamiine või muid kasuliku tervisemõjuga seostatavaid aineid, kofeiini, tauriini jm stimulaatoreid, lisaaineid, mis annavad eralduvatele ainetele värvuse, ja aineid, mis on tervisele ohtlikud kas kuumutatud või kuumutamata kujul, välja arvatud nikotiin. Samuti kehtestatakse nõuded elektroonilise sigareti märgistamisele.

Eelnõu tutvustanud  tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski sõnul on  viimasel ajal kogu Euroopas ja ka Eestis kasvanud elektrooniliste sigarettide tarvitamine, aga nende regulatsioon oli Eestis mõnda aega täiesti olematu. Tänaseks on kehtestatud vanusepiir, mida algselt ei olnud, ning keeld neid tooteid tarbida ja müüa lasteasutustes.

Ossinovski sõnul on eelnõust eraldatud seal algselt sisaldunud mitmed muud valitsuse tubakapoliitika ettepanekud, mis tulenevad tubaka rohelisest raamatust. Ta tõi näiteks, et menetluses olevast eelnõust on välja jäetud riigisisene kaugmüügi keeld, samuti ettepanek peita tubakatooted poodides tarbijate silme alt ära.

«Aga me oleme valitsuses jõudnud kokkuleppele, et ülejäänud muudatused tulevad eraldi kolmanda tubakaseaduse muutmise eelnõuga riigikogu menetlusse juba lähiajal,» ütles Ossinovski.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles