Metsamehed nääklevad raiemahtude pärast

Siiri Liiva
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Metsaraie
Metsaraie Foto: Aldo Luud/Õhtuleht

Kuna aastase raiemahu kohta avaldatakse kolm vägagi erinevat numbrit, toidab see lõpmatuseni olukorda, kus üks huvigrupp saab väita, et Eestis raiutakse liiga palju, ja teine huvigrupp jälle vastupidi, et liiga vähe.

Raiemahtu arvutatakse kahe ametliku meetodiga – raiedokumentide alusel ja statistilise metsainventeerimisega (SMI) – ning lisaks antakse eksperthinnang, vahendab Äripäev.

«Jah, natuke see nii on, et kellele milline number rohkem meeldib, seda ta ka kasutab,» soostus keskkonnaministeeriumi metsandusosakonna peaspetsialist Mati Valgepea väitega, et kasutatakse seda statistikat, mis konteksti paremini sobib.

«Raiemaht on teema, mille kohta tuleb kahjuks öelda, et numbrid on kaudselt tuletatavad,» möönis keskkonnaagentuuri metsaosakonna juhtivspetsialist Enn Pärt.

Samas raiedokumentide alusel ja SMI meetodil arvestatud raiemahtude vahe on viimastel aastatel pidevalt kärisenud – 2013. aastal oli see juba 3,6 miljonit m³.

Loe pikemalt Äripäevast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles