Läinud aasta tõi börsile kullasaju

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Eesti ühinemine eurotsooniga ning majanduslanguse lõppemine tõid Tallinna börsile kullasaju, kirjutab analüütik Tõnis Oja Investmentori blogis.


Börsiindeks OMXT kerkis 72,6 protsenti, mis on börsi peaaegu 15-aastase ajaloo suurim aastane tõus. Varem olid indeksi kaks suurimat tõusuaastat börsiajaloo kaks esimest : 1997. aasta 65,5 ning 1996. aasta 60,3 protsendiga.

Kõige võimsama tõusu tegi eelmisel aastal naistepesu tootja Silvano FG aktsia, mis kallines 3,5 korda.

«Kummaline, et piisas vaid suuromanikul vahetuda (ettevõtte suurimaks aktsionäriks sai veidi enam kui aasta tagasi Toomas Tool), kui ettevõte ja selle aktsia olid nagu ümber sündinud.

Mina imesid ei usu: kas tegemist on reaalse või näilise ümbersünniga, näitavad järgnevad aastad,» kirjutab Oja.

Üle kahe korra tõusis eelmisel aastal ka Tallinki ning täpselt 100 protsenti Viisnurga aktsia. Ehkki börs tervikuna tegi fantastilise tõusu, jäid eelmisel aastal miinusesse kaks aktsiat.

Tallinna Vee aktsia hind kukkus enam kui viiendiku võrra (21,1 protsenti) ning ehituskontserni Nordecon Internationali hind enam kui kümnendiku (täpsemalt 11,5 protsenti).

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles